GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako zaustaviti rast duga: Prvi zadatak smanjenje proračuna

Kako zaustaviti rast duga: Prvi zadatak smanjenje proračuna
ZADACI VLADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2016 / 10:23
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ZAGREB - Iako tek formirana i potvrđena, nova vlada nema vremena za veliko uhodavanje jer situacija u Hrvatskoj zahtijeva da se potezi povlače odmah.

O tome koja su to pitanja, problemi i odluke kojima se Vlada mora prvo pozabaviti razgovarali smo s nekolicinom stručnjaka iz različitih područja života. Politolog Berto Šalaj smatra da u prvih mjesec do dva Vladu čekaju dvije stvari koje izgledaju kao obična procedura i formalnost, ali će za, kaže, ovakvu vladu, biti veliki izazov.

- Prvo je ekipiranje po pojedinim ministarstvima, od zamjenika i pomoćnika ministara nadalje. To je, u situaciji kada imate ljude koji su tako skupljeni zbrda-zdola, zapravo vrlo teško i tu će sada uslijediti novi pregovori te dovođenje novih ljudi. HDZ će imati svoje igrače, a Most svoje i vidjet ćemo koliko će se čvrsto postaviti pojedini ministri. Jednostavno, riječ je o ekipiranju. To nije vlada koja je proizišla iz jasnog političkog programa, gdje imati jasne ministre koji dolaze s već praktički formiranim ekipama, nego će to za njih biti jedna veliki izazov. A vrlo brzo moraju i parlamentu predložiti novi proračun - ističe Šalaj, dodajući kako je to prvi ozbiljan dokument koji Vlada mora izraditi.

Jer, kaže, program i smjernice koje smo vidjeli, nisu ozbiljni, od toga da je bilo puno tehničkih grešaka i da je sve napravljeno šlampavo, do toga da tu nema nikakvih konkretnih mjera.

- Prva stvar koja čeka novu vladu je proračun. Mi sada imamo privremeni proračun koji je na snazi do kraja prvog kvartala i prva stvar je izrada proračuna koji bi morao biti dosta manji od proračuna za prošlu godinu. Znači moramo prihvatiti ono što se zove fiskalna konsolidacija, a to znači smanjivanje rashodovne strane proračuna, kako bi se smanjio deficit. Deficit se mora smanjiti ispod 3 posto u sljedećoj godini, prema dogovoru s Europskom unijom, što u ovom trenutku znači rez od 4 do 5 milijardi kuna. To je 1,5 posto BDP-a i to je prvi korak kako bi se zaustavio rast vanjskog duga, jer je on akumulacija deficita - rekao nam je pak Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa.

Njegovim zaustavljanjem odaslala bi se, kaže, poruka kreditorima i na taj način smanjila cijena kapitala, ali ne samo za državu, nego za cijelu ekonomiju.

- Ako Vlada uspije u tome, tada bi nam trebao porasti kreditni rejting i pasti premija na rizik, koja je sada iznad četiri posto, dvostruko više od Slovenije i trostruko više od Poljske. Time bi pala cijena financiranja. To bi bio prvi zadatak. Istovremeno, mora se osigurati da ti rezovi ne zaustave gospodarski rast jer je on alfa i omega svega, jer bez njega nema ni reformi, ni normalnog funkcioniranja države. Također se njima ne smije smanjiti kvaliteta javnih usluga i nekakav socijalni mir koji u Hrvatskoj postoji. Jer bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, nemamo masovne prosvjede i ljude na ulicama i postoji velika preferencija u društvu da se to zadrži, o čemu se i u rezovima mora voditi računa. Znači, treba zaustaviti rast duga, a da se time ne zaustavi rast gospodarstva i ne smanji razina javnih usluga, tj, sačuva socijalni mir - rekao je Huić, koji smatra da premijer Orešković i novi ministar financija Zdravko Marić to mogu provesti. Jer ćemo se, inače, kaže suočiti s jako nezgodnom situacijom gdje teško možemo izbjeći scenarij poput onoga grčkog.

"Ovo je naša zadnja šansa da financije dovedemo u red", zaključuje.

Kao drugo važno pitanje ističe reformu javne uprave, gdje je, kaže, naš problem velika i relativno neefikasna javna uprava, gdje se misli i na državne tvrtke. Ističe kako tu treba doći do restrukturiranja i do promjena, kako bi ta uprava bila manja i efikasnija.

- A treće bitno pitanje je rasterećenje gospodarstva, ne samo u financijskom smislu - ukidanja parafiskalnih nameta i poreza, nego i u smislu regulatornih troškova - pojednostavljivanja propisa. To će sigurno biti u fokusu vlade, a i premijer je to nekoliko puta istaknuo. I, da ne idemo dalje, to je sasvim dovoljno posla - zaključuje Huić.

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe kako je premijer Orešković pokazao moderan i konkretan pristup i viziju te je stavio fokus na gospodarske probleme koji su pitanje svih pitanja za Hrvatsku. Burilović smatra da javna uprava mora napokon provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja.

"Novu vladu smo čekali predugo i ona nema vremena za 'uhodavanje', nego se već danas moraju baciti objeručke na posao. Sve sastavnice društva im u tome moraju pomoći i HGK tu daje svoju punu potporu", poručuje Burilović. Dodaje kako smjernice nove vlade otvaraju mogućnosti bržeg i održivog razvoja gospodarstva, osobito jer se u fokus stavljaju gospodarski rast i rast standarda stanovništva, ozbiljna konsolidacija proračuna i zaustavljanje dinamičnog rasta javnog duga te efikasnost javnog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti. Ističe da je bitno potaknuti investiranje privatnog sektora u proizvodnje koje povećavaju zaposlenost i izvoz te poboljšati korištenje fondova EU. "Smjernice su dobro postavljene, ali je važno da se ozbiljno i s punom odgovornošću pristupi njihovoj realizaciji, jer su i prijašnje vlade imale smjernice, strategije, ciljeve, mjere itd, ali je izostala puna realizacija", kaže Burilović.

- Mislim da je cijela vlada, i prije svega premijer, pred velikim izazovom izrade proračuna za ovu godinu, u kojemu bi se trebale odražavati težnje za promjenama u smjeru bavljenja javnim financijama. Pitanja s kojima se ova vlada mora prioritetno baviti su sređivanje stanja u javnim financijama i regulatorna reforma koja bi poboljšala uvjete poslovanja poduzeća - ono što je premijer najavio kao "doing business" transformaciju. Regulatorna reforma bi trebala u svim resorima ojačati poslovanje i interes investitora za investicije i stvaranje novih radnih mjesta, a paralelno s tim, Vlada bi morala smanjivati javni dug i utjecati na izvorište deficita, znači napraviti strukturne reforme u financijama središnje države. To je preporuka Europske komisije, ali i očekivanje vjerovnika. Dakle, stabilizacija i zaustavljanje negativnih trendova u javnim financijama i poboljšavanje uvjeta poslovanja - ističe ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Tagovi: proračun, javni dug, zaduženost, Davor Huić, Berto Šalaj, Luka Burilović, Tihomir Orešković, Damir Novotny
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
Dolar ojačao uslijed manje sklonosti investitora prema riziku
FOREX
Dolar ojačao uslijed manje sklonosti investitora prema riziku
LONDON - Dolar je ojačao u petak na međunarodnim tržištima prema najvažnijim svjetskim valutama, a rizičnije valute su oslabile jer su investitore obeshrabrile neizvjesnosti po mnogim pitanjima pa su manje bili skloni riziku.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi porasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi, ali i nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE