GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako zamijeniti nevažeće novčanice švicarskog franka?

Kako zamijeniti nevažeće novčanice švicarskog franka?
FRANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Građani koji imaju novčanice švicarskog franka koje su puštene u optjecaj u razdoblju 1995-1998. ali su povučene i od kraja travnja 2021. više nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj - mogu te nevažeće novčanice zamjeniti na blagajni središnje banke u Švicarskoj ili joj ih poslati poštom, preporučio je u ponedjeljak HNB.

"Potaknuti brojnim upitima građana o tome gdje mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995.-1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine, obavještavamo građane da Hrvatska narodna banka ne zamjenjuje strani gotov novac", ističe hrvatska središnja banka u objavi na svojim internet stranicama.

Pritom se podsjeća da je HNB, između ostalog, nadležan i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka.

Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja. Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene, objašnjavaju iz hrvatske središnje banke.

"Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj - središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu središnje banke Švicarske", navodi se u objavi HNB-a, iz kojeg prenose i poveznicu na popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka (https://www.snb.ch/en/iabout/cash/id/cash_instr_overview).

Iz HNB-a napominju da je moguće i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, ali to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga napominju kako bi građani sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.

"Napominjemo kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor, a ako se odabere slanje poštom, preporučujemo uslugu vrijednosne pošiljke", zaključuje se u objavi hrvatske središnje banke.

Tagovi: švicarski franak, franak, Hrvatska narodna banka, Švicarska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE