GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako su četiri brata zeznula Amazon

Kako su četiri brata zeznula Amazon
PREVARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 11:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Četiri brata iz New Yorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 milijuna dolara u dvije godine.

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cijene za jedan proizvod.

Amazon, najveći internetski prodavatelj u zapadnoj ekonomiji, okusio je prevaru koja je donijela prevarantima najmanje 19 milijuna dolara. Internetski trgovac iz Seattlea česta je meta napada, ali dosad nije zabilježen nijedan poznati slučaj prevare.

Četvero braće iz New Yorka, koji su preplavili maloprodaju svojim proizvodima i kasnije im naplatili masne iznose, uspjeli su izigrati divovskog trgovca. Prošle srijede američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu u tom slučaju.

Časopis Wired, koji pokriva teme iz svijeta tehnologije, izvještava kako su četvero braće stari između 24 i 32 godine. Preplavili su Amazon svojim proizvodima, za koje su kasnije naplaćeni. Drugim riječima, poslali su i naplatili više proizvoda mrežnom prodavaču nego što je bilo naručeno. U međuvremenu su također koristili Amazonov sustav za prepoznavanje svakog pojedinog sazrelog proizvoda, a dobavljači sustav mogu naknadno mijenjati.

Jedan od primjera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija dezinfekcijskog spreja, a jedan sprej košta 94,03 USD. Umjesto toga, braća su poslala 7000 četkica za zube, koje su još naplaćivali po cijeni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smjeliji je slučaj naručivanja jedne bočice parfema, čija je cijena 289,78 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih britvica, a račun je sadržavao visoku cijenu parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Jedna je mogućnost prodaja proizvoda izravno Amazonovim korisnicima, a platforma se može koristiti i kao stvarna prodavaonica, gdje na Amazonu online kupujete kao u trgovini. Braća su radila s Amazonom upravo po potonjem ključu i bili su u ulozi veletrgovaca.

Budući da internetski prodavatelj sada prodaje praktički sve proizvode, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme zajedno s fizičkim radnicima. Suradnja s nekim manjim dobavljačima tako je u potpunosti automatizirana, što ih čini češćom i lakšom metom kriminalaca. Tako se odjednom može pojaviti milijun neželjenih knjiga u trgovini Kindle.

Braća su bila svjesna da izigravaju sustav, a također su znala da će ih se otkriti na Amazonu - pa su uporno stvarali nove račune. Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prijenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog spomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio, niti se zna jesu li promjene već uvedene.

Tagovi: internetska trgovina, Amazon, četkice za zube, online trgovina, Kindle
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE