GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.

Sudionici panela zaključili su kako je dinamika odbora jedini način uspostave potpuno funkcionalnog sustava korporativnog upravljanja. Korporativne prevare na globalnoj razini pokazuju da ni razvijenost nije dovoljan preduvjet korporativnog upravljanja.

„Korporativno upravljanje danas ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojemu će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost“, kazao je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i koautor knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

„U ostvarivanju te zadaće, dakako, središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor, povezujući vrhovne menadžere, koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama, raznovrsnih zahtjeva i interesa“, istaknula je dr. sc. Lana Cindrić, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i koautorica knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

Skup su otvorile dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu su sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

Knjiga „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“ nastala je kao jedan od rezultata višegodišnjih promišljanja i istraživanja o moći, ovlastima, ulogama i odgovornosti upravljačkih strukturā u složenim poslovnim organizacijama.
Naime, loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju mnogo, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenja za preuzimanje ovlasti koje odbor ima.
Brojni skandali i korporativne prijevare, koji su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih nekoliko desetljeća, doveli su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Tagovi: korporativno upravljanje, tipurić, Vedrana Jelušić Kašić, vranković, šajatović, cindrić,
PROČITAJ I OVO
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
OBRTNICI
HOK-ova 41 primjedba na nove kurikulume: Učenje temeljeno na radu je ključ
ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora podržava uvođenje novih kurikuluma u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te modernizaciju provedbe strukovnog obrazovanja, posebno isticanjem modularnog pristupa te jačanje segmenta učenja temeljenog na radu kao ključne komponente kvalitetnog strukovnog obrazovanja.
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
LANCI OPSKRBE
Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
NEW YORK - Nakon niza poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19, stalnih geopolitičkih sukoba i sada povijesne godine u kojoj se održavaju izbori u više od 60 zemalja, upravitelji opskrbnog lanca suočavaju se sa sve većim brojem izazova.
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PROBLEMI
Veliki pad broja njemačkih turista na početku lipnja
PULA - Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih pet mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, analiziraju se kineski podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta u ponedjeljak su mješovita dok regija procjenjuje ključne gospodarske podatke iz Kine.
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE