GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je Španjolska postala visokorizična?

Kako je Španjolska postala visokorizična?
KORONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 17:41
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BARCELONA - Pored Nizozemske je i njemačkim turistima također omiljena Španjolska svrstana u zemlje "visokog rizika" od korone - i to usred odmora. Izgleda da to više muči turoperatore nego same turiste.

Iako se i njemački turisti sve manje boje da će biti zaraženi koronom jer su se mnogi od njih već cijepili, ipak može biti problem ako je zemlji gdje su na odmoru promijenjen status opasnosti od zaraze. U svim pravilima se već teško može snaći, osobito kad je uvedena posebna ljestvica za zemlje visokog rizika novog, delta soja virusa korone.

Ali što je najveća briga turista jest da otputuju na odmor u zemlju "običnog" ili nikakvog stupnja rizika i da se procjenom Infektološkog instituta Robert Koch ta zemlja odjednom pretvori u "visokorizično" područje - što onda može biti po povratku povezano i s mjerom obaveze karantene u trajanju dva tjedna.

Upravo to se dogodilo sa jednim od najomiljenijih turističkih odredišta Nijemaca, Španjolskom. Televizijska ekipa postaje ARD je na aerodromu zatekla njemačke turiste koji su tek stigli na Mallorcu i njihovo mišljenje je pragmatično:

"Dobro, to smo već slutili. Ali mi smo cijepljeni i razmislili smo o tome i sad smo si konačno priuštili tjedan dana odmora", kaže jedan turist.

Prema informacijama udruge turoperatora, trenutno je u Španjolskoj oko 200.000 njemačkih turista u aranžmanima, a procjena je kako je još vjerojatno toliko i individualnih turista. Već i zbog toga je infektološki institut Španjolsku u područje visokog rizika smjestio "uz odgodu": informacija je objavljena ovog petka, ali na snagu stupa tek u utorak 27. srpnja.

Za španjolske ugostitelje to nipošto nije dobra vijest: njemački turisti su jedni od njihovih glavnih mušterija, a strahuju kako će ih tako doći znatno manje. Pred očima imaju bijeg turista prošle godine, a još jednu pustu "korona-sezonu" mnogi neće izdržati. No i turoperatori su u neprekidnom stresu: jedva mogu znati koja zemlja će biti proglašena zonom visokog rizika, a većina ih se obavezala turistima omogućiti promijeniti odredište ili na drugi način stornirati odmor koji su već knjižili.

Predsjednica udruge direktora hotela Balearskog otočja Alicia Reina za agenciju dpa kaže kako bi se konačno trebala uvesti jasna i pravila koja bi vrijedila u čitavoj Europi. Ako je netko potpuno cijepljen, on treba uživati potpunu slobodu kretanja kao i prije pandemije, a ne razmišljati i naknadno odlučivati, jesu li i te osobe možda potencijalni nosioci novih sojeva virusa.

Jer to je problem i za još jedno omiljeno ljetovalište Nijemaca: Nizozemsku. Tamo se od početka srpnja indeks broja zaraženih povećao za 500% tako da je prošlog utorka to bilo 415 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Kako se vidjelo, ovaj novi delta soj virusa se osobito brzo širi među osobama mlađim od 29 godina, dakle onima koji će prije otići u disko ili na neki party kakvi su u Nizozemskoj donedavno opet bili gotovo posve dopušteni.

Tagovi: Španjolska, Balearsko otočje, Alicia Reina, koronavirus u Španjolskoj, španjolski turizam
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE