GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je Debeljak naljutio Ruse

Kako je Debeljak naljutio Ruse
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2016 / 13:23
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Predsjednik Uprave "Brodosplita" Tomislav Debeljak za 13 milijuna eura prodao je riječni kruzer, ali budući da potencijalnih kupaca na tržištu baš i nije bilo, novi vlasnik škverske "Novogradnje 475", kako još uvijek glasi službeno ime broda, postala je kompanija "River Cruise Shipping", registrirana na Maršalovu otočju, koju zastupa upravo Debeljak, a osnivač joj je "Brodosplit-plovidba".
Tako je vlasnik brodogradilišta trajno oslobodio nesuđenu "Volgu II" okova privremene mjere zabrane otuđenja, opterećenja i raspolaganja koju je "Brodosplitu" već triput izricao Trgovački sud u našem gradu, ali je nakon škverskih žalbi dvaput ukidao Visoki trgovački sud.

Mjeru je zatražila tvrtka "Premier Cruises", u vlasništvu ruskog brodovlasnika Vladimira Esakova, koja je na splitskim navozima naručila "ploveći hotel", ukupne vrijednosti 20 milijuna eura, u koji je do raskida ugovora uložila 5 milijuna eura.

No, potom su obje dotadašnje partnerske strane raskinule posao, pri čemu je "Brodosplit" to obrazložio kašnjenjem naručitelja s plaćanjem predzadnje rate od milijun eura, a ruski brodar - kašnjenjem isporuke kruzera.

Sudska privremena mjera trebala je biti na snazi dok se ne okonča arbitražni postupak koji su škver i Esakov pokrenuli u Londonu, odnosno do eventualne ovršne prodaje luksuznog plovila da bi, u slučaju da tako presude arbitri, naručitelj s kamatama mogao naplati svojih 7 milijuna eura. Međutim, prvo arbitražno ročište održat će se tek u lipnju i moglo bi trajati najmanje godinu dana…

No, Debeljak je potom iskoristio kratku "stanku" otkada je Visoki trgovački sud po drugi put ukinuo privremenu mjeru, pa dok Trgovački sud nije ponovno izrekao istu zabranu obrazlažući da je brodogradilište okončalo poslovnu 2014. godinu sa 130.000 kuna gubitka i da postoji bojazan da će otuđiti imovinu zbog čega se ruski naručitelj neće moći naplatiti.

"Brodosplitov" vlasnik tada je bez prepreka uspio prebaciti brod na drugu tvrtku, pa budući da riječni kruzer sada formalno ima novog vlasnika, Lučka kapetanija je odbila zabilježiti novu sudsku zabranu otuđenja, opterećenja i raspolaganja, jer je takva mjera izrečena - škveru.

Ako Visoki trgovački sud ovoga puta odbije žalbu i potvrdi rješenje iz Splita, tada će ruski brodovlasnik moći pokušati "sjesti" na neki drugi škverski brod ili nekretninu koju će kasnije eventualno sud prodati radi naplate, naravno u slučaju da dobije spor u Londonu. Također može pokušati blokirati novac na računu brodogradilišta, naravno ako tamo bude traženih 7 milijuna eura.

Suprotstavljene strane su odbile komentirati slučaj uz obrazloženje da to "ne mogu dok traje arbitražni postupak".

Tagovi: Tomislav Debeljak, Brodosplit, Brodosplit plovidba, River Cruise Shipping, vladimir Esakov
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE