GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će Vlahović dioničarima objasniti milijardu kuna utučenih u Agrokor?

Kako će Vlahović dioničarima objasniti milijardu kuna utučenih u Agrokor?
ADRIS/AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2017 / 10:16
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Ante Vlahović uskoro će morati objasniti dioničarima Adris Grupe zašto je Todorića kreditirao s milijardu kuna i kako će vratiti taj novac.

Upravo ta pitanja dočekat će Vlahovića na glavnoj skupštini 14. lipnja u Rovinju.

Osim što je predsjednik Uprave, Vlahović je najveći pojedinačni dioničar Adrisa. U njegovim rukama je 20,3 posto, dok bivši član Uprave Plinio Cuccurin drži 12,3 posto. Njih dvojica nisu u najboljim odnosima i nakon razlaza s Vlahovićem Cuccurin više nije sudjelovao u radu skupštine dioničara. Hoće li se uključiti ovaj put nismo uspjeli saznati jer je Cuccurin odbio bilo što komentirati.

Adrisovo financiranje Agrokora nije tajna, ono je trajalo godinama, ali prvi put je nedavno izišlo na vidjelo koliki je ukupni iznos. Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavijestio je javnost da je Adris Grupa zaključno s 31. ožujkom bila pojedinačno najveći nebankovni kreditor Agrokora s 967 milijuna kuna.
U financijskom izvješću Adrisa za 2016. piše još veći iznos. Navode se potraživanja za kredit prema partneru 'kod kojeg je započeo proces reorganizacije i promjene poslovnog modela od 1.160.109.000 kuna'. Iako nije navedeno ime, jasno je da se radi o Agrokoru. Osim toga, izgleda da je Adris do 31. ožujka uspio naplatiti od Agrokora dio potraživanja u visini od oko 190 milijuna kuna.

Iz rovinjske tvrtke su na upit tportala odgovorili kako dug datira iz vremena poslovne suradnje Tvornice duhana Rovinj (TDR) i Agrokora. - Podsjećamo da je Adris grupa, zahvaljujući TDR-u, bila jedan od najvećih pojedinačnih dobavljača tvrtkama iz sastava Agrokora. Rezultat takvog poslovnog odnosa je i dugogodišnji TDR-ov uspjeh na hrvatskom i regionalnom tržištu, istaknuli su iz Adrisa.

Zbog čega je Vlahović kreditirao Todorića? I je li njihov odnos bio više od samo strogo poslovnog? Bivši direktor Konzuma Dragan Munjiza ističe kako nema ništa čudnog u tako bliskoj vezi dviju najvećih domaćih kompanija.

- Adris je bio jedan od najvećih dobavljača Konzuma, a Konzum je bio jedan od najvećih kupaca Adrisa. Vlahović i Todorić su, koliko znam, bili jako dobri poslovni prijatelji. Nisu se družili privatno, u društvu supruga. Ja pristup Vlahoviću nisam imao niti sam s njim ikad vodio pregovore. To je bilo isključivo rezervirano za Todorića, rekao je za tportal Munjiza.

Iako će mnogi reći kako je Vlahović kreditiranjem Agrokora osiguravao police trgovina Konzuma i kioska Tiska isključivo za svoje duhanske proizvode (sve do 2015. Adris je bio vlasnik Tvornice duhana Rovinj) i tako se branio od strane konkurencije, Munjiza to ne potvrđuje. - Kad se danas gleda unazad, svašta se može pretpostaviti.

Činjenica je da je Adris uvijek imao višak keša, a Konzum odnosno Agrokor je imao manjak keša. Normalno je da ćeš ako možeš pomoći svom najvećem kupcu. Nije to nikakav poseban odnos. To je često u poslovnom svijetu. Logično je da su se dva uspješna čovjeka družila. I jedan je rekao drugome: 'Gle ti imaš višak novaca, ali nemaš plan investicija. Daj mi posudi jer ja idem u razvoj, a to će i tebi povećati promet' 

S druge strane, Adris je posudbom novca mogao tražiti da mu se roba plaća na vrijeme. Ja znam da se Adrisu uvijek bolje plaćalo, ispričao je Munjiza.
Veliku poslovnu bliskost između Vlahovića i Todorića dokazuju i neslužbene informacije kako je šef Adrisa osobno pomogao Todoriću u lipnju 2013. da otkupio dionice Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja se tad povlačila iz vlasništva koncerna. Navodno je transakcija bila vrijedna 100 milijuna eura, za što je Todorić dobar dio posudio od Vlahovića, naravno, uz kamatu.
Inače, sa svim velikim dobavljačima Todorić je bio u vrlo dobrim odnosima. Potvrdio je to za tportal i Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić, kojem je Agrokor ostao dužan 140 milijuna kuna.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako je Todorić imao takav poslovni model koji je tražio dobre odnose s dobavljačima.

- Oni su uvijek bili kritična točka razvoja Agrokora jer oni su u suštini financirali koncern. Zato je Todorić uvijek osobno vodio razgovore s vlasnicima Francka, Vindije ili Kraša, naglasio je Novotny.

On očekuje kako će na glavnoj skupštini dioničara Adrisa biti napeto. Opstojnost tvrtke nije ugrožena, ali nitko ne voli izgubiti milijardu kuna.

- Bila je to pogrešna strateška odluka. Umjesto ulaganja u realni sektor Adris, koji uvijek ima viška kapitala, odlučio se baviti financijskim biznisom. Taj kredit je kao da su kupili Agrokorove obveznice. Imali su mogućnost višak kapitala položiti u banku uz niske kamate ili riskirati, i oni su otišli u rizik, izjavio je Novotny.

Tagovi: Ante Vlahović, Adris Grupa, Agrokor, Plinio Cuccurin, Drago Munjiza, Konzum, Damir Novotny, Tvornica duhana Rovinj
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela snažan rast uz solidnu razinu prometa.
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
KUPNJA
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
ZAGREB - Član Nadzornog odbora Ingre Ante Armanda kupio je 5.100 dionica ove kompanije.
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
FOREX
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
LONDON - Dolar je u srijedu nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer investitore brine drugi val koronavirusne zaraze, posebno u Europi, i nova ograničenja radi njezina suzbijanja.
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
HRANA
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
ANALIZA - Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE