GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jurčić: Presuda otvara pitanje ukidanje devizne klauzule

Jurčić: Presuda otvara pitanje ukidanje devizne klauzule
PANDORINA KUTIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2013 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da današnja presuda u slučaju 'švicarci' ponajprije otvara pitanje ukidanja devizne klauzule, odnosno vraćanja uloge kune kao domaće valute.
Komentirajući za Hinu nepravomoćnu presudu protiv osam hrvatskih banaka, koje su danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu izgubile spor zbog kredita u švicarskim francima, Jurčić je kazao da je "presuda OK" i otvara puno širi proces, jer je devizna klauzula hrvatskom gospodarstvu naštetila možda i više od štete koju je nanijela građanima u ovom slučaju.

Njome je pokrenuto pitanje uvođenja kune i zaštite kune kao domaćeg novca, gdje je Hrvatska narodna banka (HNB) dopustila da strane valute preuzmu funkciju domaćeg novca i tako dopustila svojevrsnu povredu monetarnog suvereniteta Hrvatske, smatra Jurčić.

Tu je šteta najveća za hrvatsko gospodarstvo, čiju se vrijednost ne može odražavati ni u francima niti u eurima, kazao je Jurčić te dodao da je ova presuda korak naprijed u raščišćavanju te situacije.

Ističe i da se svugdje domaće transakcije provode u domaćem novcu, a da devizna klauzula treba postojati samo u međunarodnim transakcijama, kako bi se, na primjer, zaštitio strani partner u toj transakciji od devalvacije.

Da je kuna obavljala svoju funkciju katalizatora ne bi gospodarstvo bilo tu gdje je danas, i kad bi se kuni vratila funkcija domaće valute vrlo brzo bismo izašli iz krize, ustvrdio je Jurčić.

Na upit trebaju li, po njegovom mišljenju, banke prihvatiti nagodbu s klijentima koji su ih tužili, Jurčić je rekao da je to bio njegov prijedlog od početka spora.

Bilo bi dobro da se banke nagode s građanima koji bi temeljem ove presude mogli imati pravo na odštetu, a kako će to ići, ovisit će i o moći hrvatskih banaka i svjetskog kapitala, koji je u Hrvatskoj bio potpuno zaštićen, jer je sav rizik prenio na hrvatske građane, zaključuje Jurčić.

Tagovi: Ljubo Jurčić, valutna klauzula, krediti u francima, kuna, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE