GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jukić i Klemm: Iznenađeni smo retorikom Orepića

Jukić i Klemm: Iznenađeni smo retorikom Orepića
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2016 / 11:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u četvrtak su oštro osudili izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je prekjučer u Pakracu srpske paravojne postrojbe iz 1991. nazvao 'nesretnicima', naglasivši kako je to retorika koja iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu i izjednačava hrvatske žrtve i velikosrpskog agresora.
U priopćenju se podsjeća da su  1. ožujka 1991. "pripadnici Srpske demokratske stranke, kasnije mahom 'funkcionari' u tzv. sao krajini, organizirali okupljanje srpskog stanovništva oko zgrade pakračke policije i time pružili podršku srpskim policajcima koji su razoružali svoje hrvatske kolege. Sve je to bilo u suradnji s Beogradom i u cilju stvaranja 'Velike Srbije' ",  ističu predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Dražimir Jukić i predsjednik Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm.

 Stoga, dodaju,  nikako se ne može sudionike pokušaja zauzimanja policijske postaje u Pakracu 1991. nazvati 'nesretnicima', koji su bili zavedeni i nisu znali što rade, jer se radilo o "realizaciji projekta koji se planirao godinama, okupiranju Pakraca i njegova uključivanja u srpsku paradržavu u Hrvatskoj s konačnim ciljem priključenja Srbiji."

 Teško je stoga nazvati 'nesretnicima počinitelje terorističkog čina, jer je iza njih stajala snažna sila, tzv. Jugoslavenska narodna armija, a na raspolaganju im je bilo i naoružanje Teritorijalne obrane, oduzeto Hrvatskoj godinu dana ranije, naglašavaju predsjednici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije.

  Bez tog oružja "ovi 'nesretnici' ipak bi imali malo manje sreće u rušenju ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske", ironično dodaju Jukić i Klemm.
 "Nekoliko mjeseci kasnije, kada je tzv. JNA zajedno sa četničkim hordama otvoreno krenula u agresiju na Hrvatsku, ti  'nesretnici' su okupirali veliki dio Hrvatske i ubili 15.000 tisuća hrvatskih branitelja i civila te prognali 500.000 ljudi", dodaje se u priopćenju.

Iznenađeni smo ovakvom retorikom ministra Vlahe Orepića, te se pitamo kako bi on onda nazvao one koji su se suprotstavili tim 'nesretnicima' te hoće li u budućnosti i Domovinski rat nazvati nesretnim događajem, pitaju  Jukić i Klemm. Ocjenjuju da ovakva izjava ministra Orepića vraća u nedavnu prošlost kada je hrvatska javnost slušala o 'slučajnoj državi, građanskom ratu" i slično.

U zaštiti  digniteta Domovinskog rata najoštrije osuđujemo  retoriku  kojoj je cilj iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu i izjednačavanje žrtve i agresora, istaknuli su iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruge specijalne policijeu Domovinskom ratu.
 U Pakracu je 1. ožujka Mimohodom istine obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, u spomen na događaj iz 1991.,  kada su pobunjeni Srbi razoružali sve policajce nesrpske nacionalnosti i preuzeli Policijsku postaju 1. na 2. ožujka 1991. Brzom intervencijom specijalnih postrojba Republike Hrvatske Policijska postaja Pakrac i šire područje grada vraćeni su u ustavnopravni poredak  Hrvatske.
Tagovi: Dražimir Jukić, Josip Klemm, Vlaho Orepić, Pakrac, Domovinski rat
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE