GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jugoistočna Azija mogla bi najviše profitirati od oživljavanja kineskih putovanja

Jugoistočna Azija mogla bi najviše profitirati od oživljavanja kineskih putovanja
KINEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Turistička gospodarstva jugoistočne Azije mogla bi biti glavni dobitnici kineskog ukidanja zabrana putovanja jer se klone ulaznih testova na covid-19 koje su Europa, Japan i SAD nametnuli kineskim posjetiteljima, predviđanja su iz turističkih udruženja i zemalja te regije.

Unatoč tome što se broj zaraza virusom povećava, Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, od nedjelje otvara svoje granice, što je potez koji obećava da će pokrenuti val putnika željnih zabave nakon tri godine strogih ograničenja kod kuće.

Takvi novo-mobilni kineski turisti odlučit će se za "minimalne gnjavaže" i krenuti prema odredištima koja ne zahtijevaju testiranje, što može koristiti jugoistočnoj Aziji, smatra ekonomist Song Seng Wun.

"Što su regionalne zračne luke prometnije, to je bolje za njihova gospodarstva", dodao je.

Dok su Australija, Britanija, Indija, Japan i SAD među državama koje zahtijevaju negativan test na covid-19 od Kineza koji im dolaze, sve zemlje jugoistočne Azije, od Kambodže do Indonezije i Singapura, su odbile takve zahtjeve.

Osim testiranja avionskih otpadnih voda na virus u Maleziji i Tajlandu, 11 zemalja regije prema kineskim putnicima će postupati kao prema svima ostalima.

"Ne zauzimamo stav diskriminacije protiv bilo koje zemlje", rekao je malezijski premijer Anwar Ibrahim.

Dobrodošlica kineskim turistima

Interes za putovanja Kineza u tu regiju porastao je i prije vijesti da ne trebaju testiranje, jer je prema istraživanju koje je u prosincu objavila turistička burza ITB China više od 70 posto kineskih putničkih agencija rangiralo jugoistočnu Aziju kao top odredište kada se putovanja nastave.

U toj se regiji mnoga gospodarstava oslanjaju na turizam, a kako su Kinezi činili većinu posjetitelja njihovih rajskih plaža, luksuznih trgovačkih centara i kockarnica, koji su svi teško pogođeni njihovim nedostatkom u posljednjih nekoliko godina, sada se turistička industrija sprema za dobrodošlicu kineskim putnicima.

U 2019. više od 155 milijuna Kineza putovalo je u inozemstvo, potrošivši 254,6 milijardi dolara, ili blizu BDP-a Vijetnama, rekli su analitičari iz Vijetnama, koji očekuju da će značajan oporavak masovnog turizma početi u drugom kvartalu 2023.


U Vijetnamu je gotovo trećina od 18 milijuna stranih turističkih dolazaka u 2019. bila iz Kine, dok su otprilike petinu međunarodnih dolazaka u Singapur ostvarili Kinezi, potrošivši pritom 900 milijuna singapurskih dolara ili oko 671 milijun dolara.

Tajland već ove godine očekuje da će ugostiti 5 milijuna kineskih turista, što je gotovo polovica od njih 10,9 milijuna koji su tamo boravili u 2019., dok susjedna Malezija predviđa 1,5 do 2 milijuna kineskih turista ove godine u odnosu na njih 3 milijuna prije pandemije.

Malezijska udruga turističkih i putničkih agencija priprema se i za 'roadshow' u kineskim gradovima kako bi privukli posjetitelje, najavio je potpredsjednik udruge Ganeesh Rama.

Umanjena briga za zdravlje

Dužnosnici nekih zemalja te regije su umanjili brigu za zdravlje koju su iznijele druge zemlje, poput SAD-a zbog nedovoljnih informacija i straha da bi više slučajeva u Kini moglo iznjedriti nove varijante virusa.

Singapur je rekao da ima visok imunitet stanovništva, jer je oko 40 posto njegovih ljudi bilo zaraženo koronavirusom, 83 posto ih je cijepljeno, a ojačali su i svoje zdravstvene kapacitete, dok su na Baliju najavili da će "pojačati obranu" time što će turistički radnici ovog mjeseca primiti drugu dozu cjepiva.

Kambodžanski premijer Hun Sen, saveznik Pekinga, opisao je zahtjeve drugih zemalja za testiranje kao "propagandu" osmišljenu da "uplaši ljude", pozivajući kineske turiste da dođu u Kambodžu.

Tajvan je istodobno Kini ponovno ponudio pomoć u suočavanju s valom covida-19, ali kineske vlasti još nisu odgovorile, izvijestili su službeni tajvanski mediji kasno u četvrtak.

Kina je ukinula stroge kontrole covida prošlog mjeseca nakon prosvjeda protiv mjera, napuštajući time politiku kojom je tri godine štitila svojih 1,4 milijarde stanovnika od virusa.

Tagovi: Jugoistočna Azija, kineski turisti
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE