GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jovanović uskoro odobrava novi pravopis

Jovanović uskoro odobrava novi pravopis
PRAVOPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2013 / 09:30
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB – Dobili smo zahtjev Instituta za hrvatski jezik da njihov pravopis preporučimo za korištenje u školama. Kada ćemo to napraviti i u kojem obliku, ne znam. U svakom slučaju, kada se odluka donese, obavijestit ćemo javnost – rečeno je jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje bi trebalo odlučiti hoće li novi pravopis ući u škole i hoće li se po njemu lektorirati školski udžbenici.
– Kao što sam i najavio, zatražio sam preporuku Ministarstva i sada čekamo rješenje – kratko je jučer kazao ravnatelj Instituta Željko Jozić, piše Večernji list.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović odluku bi, prema dostupnim informacijama, trebao donijeti najvjerojatnije do kraja ovog ili najkasnije početkom sljedećeg tjedna. A ako se prisjetimo što je Jovanović o spomenutom pravopisu prije izjavljivao, nema sumnje da će ga preporučiti za korištenje u osnovnim i srednjim školama.

 - Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje odradio je velik i dobar posao, od prvog dana ministarskog mandata tvrdio sam da se jezikom neće baviti ni politika ni političari. Na pravopisu su mnogi dobro zarađivali i to je bio njihov primarni interes, a ne briga za hrvatski jezik. Očekujem da u svim državnim tijelima, pa naravno i u školama, u školskim udžbenicima u uporabi budu preporučena rješenja pravopisa Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje, prije mjesec dana rekao nam je ministar Jovanović na pitanje hoće li uskoro novi pravopis preporučiti kao službeni.

Posljednji koji je imao preporuku, dao ju je tadašnji ministar znanosti i obrazovanja prof. Dragan Primorac, za korištenje u školama bio je pravopis Babić-Ham-Moguš. No, bez obzira na to, izdavači su sami odabirali po kojem pravopisu će lektorirati udžbenike. Isto tako u različitim školama koristila su se različita pravopisna rješenja. Stoga su i nastavnici, a posebno roditelji i učenici, ali i javnost bili složni u ocjeni da nam je konačno potreban jedan pravopis. Kakav – tu slaganja nije bilo. Naprotiv. O tome postoje žestoke polemike, može se čak reći i sukobi među stručnjacima – jezikoslovcima.
Tagovi: Željko Jovanović, pravopis hrvatskog jezika, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željko Jozić, Dragan Primorac
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE