GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josipović ne želi vratiti Ježićevu donaciju

Josipović ne želi vratiti Ježićevu donaciju
NOVA PRAVEDNOST?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2014 / 16:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je spreman prihvatiti zahtjev radnika Diokija da vrati 200.000 kuna, koje mu je za predsjedničku kampanju dao bivši vlasnik te tvrtke Robert Ježić, kada se pokaže da je ta donacija povezana s Ježićevim nezakonitim poslovanjem, no zasad takvog dokaza nema.
"Ono što sam obećao, to ću i napraviti, kada se pokaže da je donacija koju sam primio u vezi s nezakonitim poslovanjem. Sada takvog dokaza nema", rekao je Josipović u intervjuu za Tportal.

Udruga radnika i bivših radnika Diokija pozvala je u srijedu Josipovića da 200.000 kuna donacije uplati na račun tvrtke Dioki, koja je u stečaju, a njezini radnici još nisu uspjeli naplatiti ništa od milijunskih potraživanja.

Pritom su se pozvali na pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Ina-MOL, kao i za primanje provizije od Hypo banke.

"S obzirom da je pravomoćno utvrđeno kako je novac isplaćen Ivi Sanaderu uplaćen na račun tvrtke Dioki Holding A.G., koja je u vlasništvu Roberta Ježića i koja je u vrijeme uplate 200.000 kuna bila većinski vlasnik tvrtke Dioki d.d. Zagreb, ostvarile su se vaše pretpostavke za povrat sredstava koje ste dobili za predsjedničku kampanju", poručila je udruga Josipoviću.

No, Josipović upozorava da se presuda uopće ne odnosi na tvrtku Dioki d.d., koja je u to vrijeme poslovala uredno, već na švicarsku firmu koja je dužna vratiti novac iz koruptivnog ugovora Ive Sanadera i MOL-a.

"Hoće li se kasnije utvrditi što drugo, ne mogu nagađati. Rekao sam, donaciju sam primio u dobroj vjeri, kao i svi ostali, u vrijeme kada je tvrtka poslovala uredno", dodaje Josipović.

Svjestan je, kaže, da je radnicima Diokija teško jer su izgubili posao i duguju im se plaće, zbog čega se i sam sastao s nekima od njih pokušavajući pronaći rješenje za spas tvrtke kojeg, nažalost, nije bilo.

Upitan šteti li njegovu ugledu to što je primio novac od propalog poduzetnika koji je, prema ocjeni suda, umiješan u koruptivne radnje, Josipović je odgovorio kako je ključno je li primatelj donacije sudjelovao u kriminalu i je li znao da je donacija iz kriminalnih izvora.

"Mislim da se primjerenost donacije može i mora suditi jedino prema okolnostima u vrijeme doniranja. Tko zna tko od brojnih donatora političkih kampanja, kulturnih, sportskih i drugih organizacija i političkih stranaka godinu, dvije ili više nakon doniranja može bankrotirati", napominje Josipović.

Ocijenio je kako očekivanje da vrati novac prema presudi koja se ni na koji način ne odnosi na donaciju koju je primio nema veze s pravednošću i politikom koju zagovara.

"Pravna država nije beznačajna pravna poruka. Jer takva država pravovremeno reagira na korupciju i kriminal, a onda je to i pravedna država. To je moja politička poruka. S kriminalom, nadam se da i sami to prepoznajete, nisam povezan, nisam uzeo novac koji ima kriminalno porijeklo, nisam prekršio obećanje", rekao je.

Ako se pokaže da tih 200.000 kuna potječe od kaznenog djela, Josipović smatra kako bi pravno korektno bilo uplatiti novac stečajnoj masi, ali radnici od toga ne bi imali nikakve koristi.

Tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković izjavio je Hini da su od Jospovića zatražili povrat Ježićeva novca prvenstveno iz moralnih razloga, s obzirom na njegovu proklamiranu politiku pravednosti i moralnog ponašanja u politici.

"Bilo bi pravedno i moralno da Josipović bude prvi koji će vratiti novac koji je dobio od kriminalca Ježića, sada pokajnika, a nekada jednog od bliskih suradnika Ive Sanadera", rekao je Perković.

Za vrijeme prošlih predsjedničkih izbora Dioki je uplatio ukupno milijun kuna donacija raznim kandidatima, pa je tako 300.000 dobio Andrija Hebrang, a po 200.000 Nadan Vidošević i Dragan Primorac. Nakon izbora 100.000 kuna uplaćeno je SDP-u, koji je taj iznos prikazao u svojem financijskom izvještaju, ističe Perković.

Povrat tog novca prvo smo zatražili od Jospovića jer je najavio sudjelovanje i na idućim predsjedničkim izborima, a apeliramo i na Hebranga, Vidoševića, Primorca i SDP da vrate novac koji im je donirao Ježić, kaže Perković.

Tagovi: Ivo Josipović, Robert Ježić, Dioki, Udruga sadašnjih i bivših radnika Diokija
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE