GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josipović: Monetizacija autocesta potez je iz nužde

Josipović: Monetizacija autocesta potez je iz nužde
RIJEČ PREDSJEDNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2013 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je Vladina odluka o monetizaciji javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesija za upravljanje i održavanje autocesta "potez iz nužde" zbog potrebe vraćanja dugova.
"Očito je proračun prazan, očito postoji potreba da se vrate zaduženja koja su učinjena. Je li to sada najbolji sporazum to ne mogu govoriti - ne znam detalje, ali očito je riječ o potezu iz nužde", rekao je Josipović nakon primanja za sudionike aktivnosti planiranja i provođenja zadaća prevencije i obrane od poplava.

Dodao je pritom da se tu ne radi o prodaji autocesta, već davanju u koncesiju, te "da nije dobro uspoređivati cijenu".

Prema Vladinom modelu monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, jednokratna koncesijska naknada ovisno o trajanju koncesije iznosila bi od 2,4 do 3,2 milijarde eura, a pojedini mediji danas upozoravaju da je Hrvatska u gradnju tih autocesta uložila 5,5 milijardi eura.

Josipović nije htio komentirati presudu Zagrebačkog Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je tužila osam hrvatskih banaka, jer je riječ o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi te ocijenio kako je potrebno "razmišljati o kompromisu" između dviju strana.

"Podsjetit ću da je potrebno, posebno u ovim teškim vremenima, razmišljati o kompromisu, konsenzusu, o načinu rješavanju problema poput ovog na način koji neće biti nepremostiv teret ni za jednu ni za drugu stranu. I mislim da tu kulturu dijaloga i uvažavanja različitih interesa, na način da svi prežive, ako tako smijem reći, moramo njegovati u Republici Hrvatskoj", ustvrdio je predsjednik.

Udruga Potrošač tužila je osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope, a sud je jučer presudio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Bankama je naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu, a povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

Tagovi: Ivo Josipović, monetizacija autocesta, Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb, proračun
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE