GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još jedan turbulentan tjedan na globalnim tržištima kapitala

Još jedan turbulentan tjedan na globalnim tržištima kapitala
NERVOZA INVESTITORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 15:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Pred nama je još jedan turbulentan tjedan na globalnim tržištima kapitala.

Iako je protekli tjedan donio goleme gubitke, dio analitičara smatra da bi i u tjednu pred nama koronavirus mogao nanijeti štetu. Na rasporedu je objava nekoliko važnih makroekonomskih podataka gdje bi se već mogle uočiti štete koje je ekonomiji nanijelo širenje virusa.

Institut za upravljanje opskrbom pustit objavit će u ponedjeljak podatak o tvorničkoj proizvodnji. U međuvremenu, Federalne rezerve u srijedu će objaviti svoju najnoviju Bež knjigu u kojoj će biti detaljne informacije o trenutnim ekonomskim uvjetima. Mnogi očekuju da će američka tvornička proizvodnja biti pogođena koronavirusom.

"Pazite na ISM ankete i Bež knjigu o ranim znakovima utjecaja COVID-19", izjavila je za CNBC Michelle Meyer, šefica američke ekonomije u Bank of America.

"Trebat će vremena da" teški "ekonomski podaci pokažu učinak, ali dokaze već vidimo u ranim ekonomskim pokazateljima."

Izgledi za taj tjedan mogli bi se promijeniti ovog vikenda naslovima koronavirusa ili nekom vrstom intervencije središnjih banaka. Na Wall Streetu se povećavaju očekivanja da bi moglo doći do nekih potencijalnih poteza iz Federalnih rezervi da se nađe ispred onoga što bi moglo biti još jedan težak tjedan.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je u petak da središnja banka nadgleda koronavirus i obvezao se na djelovanje ako je potrebno. U međuvremenu, bivši guverner Feda Kevin Warsh preporučio je da Fed djeluje vrlo brzo, već u nedjelju, prije nego se tržišta otvore. Na tržištu se već sa stopostonom sigurnošću procjenjuje kako će se dogoditi barem jedno smanjenje kamatnih stopa Feda na sastanku u ožujku.

Jim Paulsen, glavni investicijski strateg u Leuthold grupi, zabrinut je zbog kaskadnog učinka koronavirusa koji pogađa nadolazeće točke ekonomskih podataka.
"Proizvodnja ISM-a bit će pod budnom pažnjom", rekao je.

Indeks proizvodnje ISM-a porastao je na prošlogodišnjih 50,9, što je najviša razina od srpnja. Bank of America očekuje da će se proizvodnja ISM-a povući na 50,0, a Fedova Bež knjiga može pružiti "rani uvid" u ekonomski utjecaj koronavirusa na američku ekonomiju

Sljedeći tjedan će se ulagači vjerojatno suočiti s više upozorenja velikih tvrtki o pokvarenim lancima opskrbe i smanjenju potražnje zbog izbijanja.

Apple, Microsoft, Nike i United Airlines uputili su upozorenja da zbog virusa neće ispuniti smjernice o svojim prihodima i prihodima.

Strateški stručnjaci s Wall Streeta ovog su tjedna ubrzo smanjili svoje prognoze o korporacijskim zaradama i na burzi. Barclays vidi kako će S&P 500 završiti godinu na 3.000 bodova, što je deset posto manje u odnosu na prethodnu prognozu od 3.300. Banka i ove godine očekuje pad dobiti od 2%. U međuvremenu, Goldman je rekao da primjećuje nulti rast zarade američkih kompanija u 2020. godini.

Da bi bili sigurni, neki vjeruju da je strma dionica prebrzo otišla predaleko, kladeći se na barem mali skok.

"Razina panike postala je vrlo ekstremna i razina kretanja cijena nagore prilično je ekstremna. Sve mi je to više znak da se bližimo početku kraja korekcije, "rekao je Paulsen.

Drugi izvor potpore mogao bi doći iz Trumpove administracije, gdje dužnosnici raspravljaju o smanjenju poreza, među ostalim ekonomskim reakcijama, kao jednoj od opcija nadoknade ekonomskog učinka koronavirusa, izvijestio je u petak Washington Post.

Ipak, ulagači će morati još neko vrijeme biti na rubu jer informacije o virusu zapljuskuju eter, kao i ključnim temeljnim demokratskim temeljnicama Super utorka. Neki ugledni ulagači, uključujući „kralja obveznica“ Jeffreya Gundlacha, okrivili su rast šansi demokratskog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa za generiranje masovne tržišne rasprodaje.

Tagovi: tržište kapitala, Wall Street, koronavirus, Amazon, Nike, Apple, Federalne rezerve, Bernie Sanders, tvornička proizvodnja u SAD-u, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE