GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu

Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 17:42
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.

On je za Betu rekao da je taj nacionalni telekomunikacioni operater izabrao mogućnost da ne objavi prospekt o poslovanju i te vrednosne papire ne ponudi preko Beogradske berze, već je prošle nedelje emitovao obveznice samo za banke kao profesionalne investitore.

“Telekom tom transakcijom nije povredio Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti kojom se pojednostavljuje postupak emisije obveznica tokom trajanja vanrednog stanja i šest meseci po njegovom isteku”, rekao je Jorgić, koji je i direktor brokerske kuće “Jorgić broker”.

Vlada Srbije usvojila je tu Uredbu 10. aprila ove godine, kao deo programa mera usmerenih ka velikim preduzećima radi ublažavanje ekonomskih efekata pandemije, sa ciljem da podstakne korišćenje dodatnog izvora kapitala za obezbeđivanje sredstava za poslovanje i investicione projekte.

Skupština akcionara Telekoma donela je odluku o emisiji dinarskih korporativnih obveznica sa rokom dospeća od pet godina, u iznosu od 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra) po tržišnoj kamatnoj stopi od 3,97 odsto.

Narodna banka Srbije (NBS) je odmah pošto je Telekom Srbija izdao korporativne obveznice, od banaka koje su ih kupile, otkupila polovinu emisije od 100 miliona evra na sekundarnom tržištu kapitala, kako je preneo dnevni list “Danas”, mada centralna banka to još nije potvrdila.

Jorgić je rekao da nije poznato da li su banke prodale obveznice po punoj ceni kupona ili uz diskont, ali da su one plaćene novcem iz primarne emisije.

“Taj novac iz primarne emisije neće uticati na rast inflacije jer nije reč o značajnom iznosu”, rekao je Jorgić.

Na pitanje šta bi mogao da bude motiv banaka da ubrzano po kupovini preprodaju obveznice NBS koja može da ih kupi samo na sekundarnom tržištu, Jorgić je rekao da bi se to moglo tumačiti i tako da su banke “želele da učine uslugu državi i pomognu Telekom, pre nego da je u pitanju ekonomski interes”.

O motivu kupovine Telekomovih obveznica, prema njegovim rečima može se govoriti tek kada NBS objavi podatke o uslovima kupovine.

“Bolje bi bilo da su obveznice ponuđene na Beogradskoj berzi jer bi se time doprinelo razvoju tržišta kapitala i objavom prospekta poslovanje učinio transparentnijim, pa bi investiciona javnost ponuđenom cenom dala ocenu poslovanja”, rekao je Jorgić.

Dodao je da ukoliko su banke prodale obveznice uz diskont, to bi moglo značiti da je poslovanje upitno.

Emisija obveznica za unapred poznatog kupca, prema rečima Jorgića, upućuje i na zaključak da osim što je lakši postupak i da Telekom ne želi da poslovanje “otvori” za javnost.

“Osim toga takav izbor za pribavljanje dodatnog kapitala može se tumačiti i tako da država preko NBS finansira Telekom”, rekao je Jorgić.

Tagovi: Telekom Srbija, Beogradska berza, Branislav Jorgić, Narodna banka Srbije, obveznice Telekoma
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE