GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jones Lang LaSalle: Zagreb i dalje bilježi pad najma poslovnih prostora

Jones Lang LaSalle: Zagreb i dalje bilježi pad najma poslovnih prostora
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2013 / 20:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB  –  Danas je u zagrebačkom poslovnom centru Europolis Zagrebtowera održana konferencija pod nazivom "Utjecaj EU na tržište nekretnina.“ Konferenciju je tvrtka inicirala kako bi javnosti predstavila promjene na tržištu nekretnina te odgovorila na potrebe korisnika za novim modelima poslovanja i najma poslovnih prostora.
 Vodeća predavanja na konferenciji održali su stručnjaci iz Spiller Farmera, Patrick Franolić te iz tvrtke Jones Lang LaSalle, Omar Choudhury.

Konferenciju je otvorio Darijo Stuparić, Asset Manager tvrtke CAIMMO i voditelj projekta InstantOffice naglasivši:

„Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju dosadašnje poslovanje poprima nove oblike, pa tržište nekretnina proživljava i svoje prve promjene. Svjesni smo kako se novim smjernicama poslovanja moramo prilagođavati promptno i na potrebe naših korisnika odgovarati sa maksimalnom učinkovitosti. Iako je tržište nekretnina posljednjih godina doživjelo negativne tendencije, promijenjenim poslovnim modelima otvara se potpuno novo poglavlje u razvoju tržišta i odnosa najmoprimaca i najmodavaca.“

Potom je predavanje na temu „CEE Market and Outlook“ održao je Omar Choudhury iz tvrtke Jones Lang LaSalle ističući kako osobito zemlje jugoistočne Europe mogu očekivati do 2015. godine blagi porast bruto domaćeg proizvoda koji ima snažnog utjecaja na tržišna kretanja svih segmenata. Hrvatska je posljednje dvije godine doživjela promjene u kretanju tržišta nekretninama, iako je prema analizi Jones Lang LaSalle i dalje u okvirima zakonske regulative bila spora i nedovoljno transparentna. Na tržištu najma poslovnih nekretnina u odnosu na druge europske glavne gradove, Zagreb i tijekom prvog kvartala 2013. godine bilježi pad. Investicije u poslovne prostore i njihovu izgradnju bilježe pad od gotovo 50% u odnosu na period od 2005. do 2007. godine diljem Europe, a taj trend pada očituje se i u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina. Analize tvrtke LaSalle ističu kako čak 74% investicijskih projekata u Europi odlazi na trgovačke centre, te Hrvatska ne čini iznimku u investicijskim projektima. O utjecaju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, tvrtka Jones Lang LaSalle pripremila je istraživanje te predstavila neke od zaključaka: poboljšanja u djelatnosti leasinga nakon pristupanja Europskoj uniji u svim ključnim tržištima nekretnina, dostupnost financijskim sredstvima za investicijske projekte, Hrvatska postaje zanimljiva zemlja za ulaganje, potencijalni investitori i dalje oprezni te kontinuirano prate prilagodbu Hrvatske novim poslovnim potencijalima te Hrvatsku očekuju dobri potencijali rasta i razvoja.

Patrick Franolić direktor tvrtke Spiller Farmer održao je predavanje na temu „Tržište nekretnina u RH nakon ulaska u EU.“  Franolić je direktor od 2006. godine a svoju poslovnu karijeru posljednjih je deset godina gradio upravo na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. U svojoj se prezentaciji osvrnuo na statističke podatke posljednjeg desetljeća i njihov odnos rasta, potražnje i ponude te traženim i ostvarenim cijenama nekretnina  u svim županijama Republike Hrvatske, ističući kako je 2008. godina bila najunosnija iz svih aspekata.  Globalnom ekonomskom krizom započeo je  nagli pad koji svoje prve pozitivne pomake pokazuje tek 2012. godine. U kretanju transakcija nekretninama od strane stranih državljana u Republici Hrvatskoj u periodu od 2010. do  2012. godine najveći udio, sa više od 40% ukupnih transakcija, odnosi Slovenija, potom Njemačka, Italija i Austrija čime se jasno očituju trendovi poslovanja unutar Republike Hrvatske.

Po pitanju regulative, ulaskom u Europsku uniju, nove zakonske regulative utječu na kretanje tržišta nekretnina:  Zakon o prostornom uređenju i gradnji, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Energetsko certificiranje nekretnina te porez na nekretnine. Osim zakonskih regulativa, mijenja se investicijski ciklus stanogradnje te ističe važne pretpostavke za razvoj projekata navodeći ih po važnosti i međusobnoj ovisnosti:  istraživanje tržišta, određivanje ciljane skupine, preferencije (ukusi) potrošača, potrošačka moć ciljane skupine, statistički podaci (broj prodanih, izgrađenih i planiranih projekata), strategija razvoja stambenog tržišta makrolokacije, strategija razvoja stambenog tržišta mikrolokacije, stabilno financijsko tržište (financiranje projekta i krajnjeg korisnika) te  realno određivanje cijena zemljišta i finalnog proizvoda.

Posljednju prezentaciju, a kojom je i konferencija završena, održala je Irma Mataija, asistentica voditelja projekta InstantOFfice. Usluga  kojom su prepoznavši i analizirajući tržište nekretnina i potrebe korisnika ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju donijeli novitete i potpuno prilagodljive uredske prostore raznih veličina. Uredski prostori nalaze se na 8. katu poslovnog centra ZagrebTower na površini od 777 m2 sa 17 ureda i 3 sobe za sastanke te brojnim dodatnim uslugama.  

Tagovi: poslovni prostori, Jones Lang LaSalle, tržište nekretnina, Omar Choudhury, Spiller Farmer
PROČITAJ I OVO
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
FOREX
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer su vijesti o porastu broja novozaraženih i uvođenju mjera za suzbijanje širenja zaraze odvratile ulagače od rizičnijih valuta i okrenule ih američkoj, koju smatraju sigurnom lukom.
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago oslabili, pri čemu Crobex već treći dan zaredom, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače.

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE