GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jones Lang LaSalle: Članstvo u EU neće podići tržište nekretnina u Hrvatskoj

Jones Lang LaSalle: Članstvo u EU neće podići tržište nekretnina u Hrvatskoj
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2013 / 11:54
Autor: SEEbiz / Ruskivjesnik.com
MOSKVA - Prema izvještaju kompanije Jones Lang LaSalle, ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće dovesti do booma na tržištu nekretnina koji se dogodio u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj nakon njihovog ulaska u EU.
„Stručnjaci kompanije Jones Lang LaSalle prognoziraju da će opća ekonomska situacija unutar države i složeni ekonomski uvjeti u Europskoj uniji ograničiti razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj“, izvještava portal World Property Channel.

U „kratkoročnoj ili srednjoročnoj perspektivi“ moguć je rast na području industrije i logistike, a također i povećanje investicija u nekretnine, budući da će u državu doći investicijski fondovi koji su prije sumnjali u pouzdanost takvih ulaganja.

Kad je Bugarska 2007. stupila u Europsku uniju, obim poslova u 2008. narastao je gotovo za dva puta u odnosu na period prije ulaska u EU. Kad su Češka, Mađarska i Poljska stupile 2009., ulaganja u njihove nekretnine povećale su se za 57%, 236% i 84%.

Ipak, Europa se trenutno nalazi u recesiji, a članstvo u EU-u teško može pospješiti nagli rast tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Ono će nesumnjivo dati određenu razinu pouzdanosti za taj sektor, budući da cijene nekretnina u Hrvatskoj neprestano padaju, stoji u izvještaju kompanije Jones Lang LaSalle.

Povećanje transparentnosti te financijske i pravne stabilnosti, koje je osigurano članstvom u Europskoj uniji, povećali su potražnju za uredskim prostorima u drugim zemljama koje su ušle u EU, ali u Hrvatskoj je već utvrđeno preobilje uredskih prostora. Zbog teške ekonomske situacije ista stvar je i s trgovačkim prostorima.

Ali na tržištu industrijskih nekretnina, prema mišljenju stručnjaka JLL-a, Hrvatska ima „jedinstvene mogućnosti“ širenja trgovine s EU-om, zahvaljujući svojem strateškom položaju. A uklanjanje trgovačkih barijera i otvaranje nacionalnih tržišta omogućit će velikom broju kompanija da konkuriraju na tržištu.  

„Hrvatska će osjetiti korist od ulaska u EU za nekih četiri-pet godina“, rekao je Boris Vujčić, vicepredsjednik Hrvatske narodne banke. „U dogledno vrijeme neće doći do ozbiljnijih promjena“.
Tagovi: tržište nekretnina, nekretnine, Jones Lang LaSalle, poslovni prostori, industrijske nekretnine, logistika
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE