GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

John R. Alm želi preuzeti Hotele Njivice

John R. Alm želi preuzeti Hotele Njivice
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2015 / 10:34
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Bivši prvi čovjek američke kompanije Coca-Cola Enterprises John R. Alm zainteresiran je za kupovinu hotela Njivice na otoku Krku koji se procjenjuju na 15 do 20 milijuna eura, a otkupio je i projekt gradnje marine i hotela na otoku Korčuli.

Zainteresiran je i za ulaganja u mineralne resurse, kamenolome, pa ga zanima i Jadrankamen, govore njegovi suradnici. Tako se potencijalni američki investitor Alm pojavio ovih dana kao novi mogući spasitelj posrnule turističke tvrtke Njivice u većinskom vlasništvu Marijana Filipovića, tzv. dobrotvora iz Čabra. Filipović je poznatiji kao vlasnik Finvest Corpa, tvrtke koju je krajem 2012. najavio darovati radnicima, za što je dobio odlikovanje predsjednika Josipovića, sve dok lani radnicima nije prestao isplaćivati plaće.

Oni otada štrajkaju, a tvrtka je lani u studenome pokrenula postupak predstečajne nagodbe, ali do danas nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju te im je Fina produljila rok. Na financijskim servisima navodi se da je predstečajna nagodba Finvesta ‘teška’ 98,2 milijuna kuna. Za predstečajnu nagodbu hotela Njivice dostavljena je sva potrebna dokumentacija, a dugovi iznose više od 117 milijuna kuna.

Dosad su se kao mogući investitori hotela spominjali Rusi. Ali otkad je Filipović angažirao varaždinskog odvjetnika Olega Uskokovića, kao potencijalni investitor aktualizirao se američki poduzetnik Alm.

Uskoković je odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, a pojavio se i kao jedan od svjedoka u aferi ‘Spice’: prvi direktor tvrtke Fime Ami kod kojeg su na Malti bile pohranjene dionice koprivničke prehrambene tvrtke, piše Jutarnji list.

U pozadini predstečajne nagodbe hotela Njivice, inače, vode se brojni interesni ratovi. Sin Marijana Filipovića, Marin Filipović, potražuje više od 6,3 milijuna kuna, navodi se u dokumentima priloženim u predstečajnoj nagodbi. Po Ugovoru o odricanju od nasljedstva potražuje 4,8 milijuna kuna, a 1,4 milijuna kuna odnosi se na potraživanja po danim jamstvima za Finvest Corp. Zatim u borbi sudjeluju i mali dioničari Finvesta i udjelničari Hotela Njivice, među kojima su Nenad Bakić, Rikard Fuchs, Kristijan Floričić i drugi, koji su protiv Filipovića lani podnijeli kaznenu prijavu u kojoj su ga optužili za izvlačenje novca iz tvrtke te da umanjuje njezinu vrijednost. Direktor hotela Zvonimir Tudorović potvrdio je da je bio u policiji u Rijeci te da je dao iskaz, ali nije želio reći na koju temu.

U borbu za katastarske čestice na kojima se razvio Filipovićev turistički biznis ovih dana uključilo se i Županijsko državno odvjetništvo iz Rijeke koje je u spis nagodbe podnijelo u ime države izlučno pravo na niz katastarskih čestica. Kroz dramu prolaze i radnici Finvesta, druge Filipovićeve tvrtke, koji štrajkaju zbog neisplate plaća, a Fini su poslali žalbu na predstečajnu u kojoj su se pobunili jer se ne poštuju rokovi, te im tvrtka ne isplaćuje plaće. Zabilježbu prema podacima iz Sudskog registra, na udjelima Filipovića na hotelu Njivice do završetka sudskog spora vrijednog 40-ak milijuna kuna stavile su tvrtke Rikarda Fuchsa (Oportunitas i Portos Adriatic).

Interesi su brojni, a odvjetnik Uskoković, doznaje se, otpočeo je nedavno razgovore i s malim dioničarima oko potencijalnog preuzimanja hotela od strane 67-godišnjeg Amerikanca Alma.

Tagovi: John R. Alm, Hoteli Njivice, Coca-Cola, Jadrankamen, Korčula, Oleg Uskoković, Marijan Filipović
PROČITAJ I OVO
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
TURIZAM
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
BEOGRAD - Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima
ČEKANJA
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima

LONDON - Zbog novih globalnih uputa o fizičkom distanciranju, uvedenim kako bi se sigurno pokrenuo zračni promet tijekom pandemije koronavirusa, u nekim zračnim lukama putnici će prije leta morati dolaziti još dva sata ranije, rekla je šefica skupine međunarodnih aerodroma u utorak.

Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
SLIKOVITO
Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
BERLIN - Austrijski dnevni list Die Presse piše o posljedicama korona-krize i tome kako je ona punom snagom pogodila Hrvatsku koja je «ovisna o turizmu», ali i dodaje da bi dugoročno gledajući ta zemlja mogla profitirati.
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Sedmi uzastopni rast CROBEX-a bio je popraćen prilično slabim prometom.
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
POTPORE
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
ZAGREB - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE