GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jeftina uvozna vina preplavila hrvatsko tržište

Jeftina uvozna vina preplavila hrvatsko tržište
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2016 / 09:06
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Hrvatsko tržište preplavljeno je jeftinim vinima iz Makedonije, Italije, Kosova i drugih europskih zemalja. Uvoz vina u bocama te stolnog vina u rinfuzi sve je masovniji, a cijene koje uvoznici plaćaju po litri sve su manje.
Vina u pakiranjima većim od dvije litre kupuju se po cijeni od pola eura po litri, dok su litrene boce i butelje nešto skuplje - prosječna cijena litre je nešto veća od jednog eura. Hrvatska vinska industrija pred velikim je izazovom zbog takve konkurencije, te činjenice kako uvoz svih vrsta vina raste iz godine u godinu.

Razlozi povećanom uvozu leže u sve razgranatijoj ponudi trgovačkih lanaca, koji uvoze jeftina vina za svoje robne marke, kao i u činjenici da se Hrvatska posve otvorila europskom tržištu, piše Glas Istre.

Nikola Benvenuti, prvi čovjek Vinistre, udruge istarskih vinara, kaže kako uvoz velikih količina jeftinog vina upitne kvalitete ne ugrožava Istru kao znamenitu vinsku regiju.

- U Istri ima oko 120 vinara, ali samo manji broj proizvodi stolna vina, odnosno malvaziju, te bi oni mogli biti ugroženi jeftinim vinom iz uvoza. Ali, do sada se nitko od njih nije žalio, jer imaju tržište za svoja vina. U Istri hoteli i ugostiteljski objekti paze na ponudu vina i gostima se uglavnom nude istarska vina dobre kvalitete, podvlači Benvenuti i kaže kako u županiji nitko ne proizvodi vina koja bi mogla konkurirati uvoznima niske cijene iz Makedonije ili Italije.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u 2015. godini uvezeno je 290.109 hektolitara vina u vrijednosti od 29 milijuna eura. Najviše vina uvezeno je u rinfuzi, odnosno u posudama većim od dvije litre (166.795 hektolitara). U bocama je uvezeno 112.675 hektolitara vina, dok je uvezeno i 10.639 hektolitara pjenušavog vina.

Ako se iz statistike izuzmu pjenušci, količinski više uvezenog vina došlo je na hrvatsko tržište u rinfuzi - čak šezdeset posto. Mjerimo li po vrijednosti uvoza, skuplji je uvoz vina u bocama, na kojeg otpada 58 posto vrijednosti svih uvezenih vina. Prosječna uvozna cijena vina u bocama u 2015. godini bila je 1,19 eura po litri, dok je cijena vina u rinfuzi 0,59 eura po litri. Što se tiče zemalja iz kojih se uvozi vino, na prvom mjestu je Makedonija, iz koje je lani uvezeno 60,1 posto vina u bocama (po prosječnoj cijeni od 0,80 eura po litri), odnosno u rinfuzi (po 0,74 eura po litri).

Podaci pokazuju kako je u porastu realna potrošnja uvoznih vina - što znači da su i hrvatski kupci, ali i gosti koji dolaze u turističkoj sezoni, zadovoljni ponudom i cijenama. Do kraja rujna 2015. popijena je jednaka količina uvoznih vina nego u cijeloj 2014. godini - 223 tisuće hektolitara. Vina koje pijemo sve su jeftinija - u 2015. godini čak je 88 posto uvoznog vina bilo u cjenovnoj kategoriji do jednog eura, dok je, primjerice, u 2013. godini konzumirano "tek" 66 posto vina po tako niskim cijenama.
Tagovi: uvozna vina, jeftina vina, vino, malvazija, Vinistra, Nikola Benvenuti, Makedonija, Kosovo, makedonska vina
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE