GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li Slučaj Drimia krak Afere Soboli?

Je li Slučaj Drimia krak Afere Soboli?
POVEZANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2016 / 16:53
Autor: Domagoj Margetić
KOLUMNA - Slučaj poslovnog odnosa tvrtke Ane Karamarko s tvrtkom MOL-ovog lobiste Joze Petrovića, mogla bi biti samo još jedan krak Afere Soboli.
Naime, u vrijeme između obnašanja državnih dužnosti u obavještajnim službama današnji prvi potpredsjednik Vlade vodio je poslove tvrtke čiji je bio suosnivač i direktor, a između ostalih Soboli je imao i ugovorne poslovne odnose s Pavićevim Europapress holdingom. U isto vrijeme jedna od ključnih operativaca u medijskom koncernu Ninoslava Pavića bila je današnja gospođa Karamarko. Tada je tvrtka Soboli započela širenjem sličnih poslova kojima se kasnije bavila i tvrtka Drimia, odnosno pružanjem neidentificiranih konzultantskih usluga, u raznim područjima, a osim za EPH Soboli je radio za niz državnih poduzeća poput Hrvatskih autocesta, Podravke, INE, te primjerice Hrvatske pošte.

Dakle, dok je Karamarko obnašao visoke dužnosti u POA-i, zatim SOA-i, te kasnije Ministarstvu unutarnjih poslova, tvrtka čiji je bio suvlasnik i bivši direktor obavljala je poslove između ostalog i za INU. Kako su poslovni odnosi Sobolija i INE do danas ostali obavijeni „poslovnom tajnom“, legitimno je pitati jesu li takvi poslovni odnosi poduzeća koje se povezuje s Karamarkom na bilo koji način povezani s kasnijim poslovima tvrtke Karamarkove supruge s tvrtkom čiji je vlasnik nekada jedan od ključnih direktora u INI, danas glavni lobist MOL-a u Hrvatskoj?! Tvrtka Soboli je nakon izbijanja afere, prvo nekoliko puta mijenjala ime, nakon čega je i izbrisana iz sudskog registra, i to zanimljivo tek nakon što je u sudskom postupku Sobolija protiv mene, bilo više nego očito da će ovo poduzeće izgubiti taj sudski postupak. Svakako nije zanemariva činjenica da je Jozo Petrović u vrijeme kad je tvrtka Soboli ugovorila obavljanje fantomskih konzultantskih usluga za INU, bio jedan od direktora nacionalne naftne kompanije, te se također nameće pitanje je li upravo Petrović omogućio Soboliju ugovaranje poslova s Inom, mimo javnih natječaja, javne nabave i uobičajenih načina prikupljanja ponuda za ugovaranje sličnih poslova u INI.

Zbog Afere Soboli, tvrtka je očito morala biti ugašena i brisana iz sudskog registra, „za svaki slučaj“ kako bi se u slučaju pokretanja bilo kakve istrage, koliko je god moguće prikrili tragovi ovakvih poslovnih odnosa i operacija tvrtke čiji je suvlasnik i direktor svojevremeno bio upravo Tomislav Karamarko, i čiji poslovno – financijski uzlet paralelno prati obavještajno-policijsko-politički uzlet Tomislava Karamarka u hijerarhiji moći. Dokumenti koji su ovih dana „iscurili“ u javnost svakako ukazuju da se u slučaju Drimia ponavlja identični model poslovanja, sukoba interesa i moguće korupcije, kao što je to bio slučaj s poslovanjem tvrtke Soboli. Zato je potpuno opravdano postaviti i ključno pitanje u cijeloj priči o poslovima Ane Karamarko ex. Šarić: Je li slučaj Drimia samo krak Afere Soboli, odnosno je li afera Šarićkinih netransparentnih i sumnjivih poslova s Jozom Petrovićem, nastavak sličnih poslovnih operacija koje su ranije vođene preko tvrtke Soboli?! Tim više što za Aferu Soboli, postoji i presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, kojom se jasno kaže kako Afera Soboli nije kleveta, te se potvrđuje vjerodostojnost informacija, dokumenata, podataka i izvora o povezanosti Afere Soboli s Tomislavom Karamarkom.

Slučaj Drimia, tako je, samo copy/paste načina funkcioniranja Tomislava Karamarka u Aferi Soboli, bez obzira na činjenicu da je Državno odvjetništvo tek po dolasku HDZ-a i Karamarka na vlast, pod vrlo čudnim okolnostima, bez saslušavanja svjedoka i ispitivanja dokaza, odbacilo kaznenu prijavu za Soboli, koja je prije toga godinama stajala u ladicama tog istog DORH-a, pa se naravno postavlja i pitanje zašto pripadnici lijeve koalicije na sličan način nisu javno tražili ispitivanje Afere Soboli, kao što danas teatralno zahtijevaju ispitivanje slučaja Drimia?! Odgovor na to pitanje medijima i javnosti svakako duguju Zoran Milanović i članovi njegove koalicije. Zašto se na sličan način nije tražila Karamarkova odgovornost kad su u javnost „iscurili“ dokazi o transferima Podravke Soboliju, usred tadašnje Afere Spice? Zašto su šutjeli i kad su otkrivene prepiske elektronskom poštom između direktora tvrtke Soboli i INE? Zašto su šutjeli kad su otkriveni dokumenti o namještanju konzultantskih poslova poduzeću Soboli u Hrvatskim autocestama, i to u vrijeme kad je Karamarko bio prvo šef Sigurnosno obavještajne agencije, a potom ministar unutarnjih poslova? Zašto su šutjeli kad je zviždačica iz Hrvatske pošte Sonja Vlahek pred sudom svjedočila o Sobolijevim i Karamarkovim višemilijunskim poslovima s Hrvatskom poštom usred Afere Fimi media, u koju je bila umiješana i Hrvatska pošta? Je li današnja oporba svjesna svoje odgovornosti zbog te šutnje o Aferi Soboli, koja je posljedično dovela i do nastavka Afere Soboli u obliku Slučaja Drimia?

Ona narodna dobro kaže: „Kriv je tko krade i tko drži ljestve!“

Uostalom, kad smo se našli na sudu, Tomislav Karamarko je tijekom iskaza bio pitan i o tzv. „Smolićevim izvješćima“, operativnim izvješćima i zabilješkama nekadašnjeg obavještajnog operativca Damira Smolića, u kojima teško i vrlo ozbiljno inkriminira samog Karamarka i opsiuje njegove navodne veze i povezanost s kriminalnim podzemljem. Karamarko pred sudom nije negirao niti činjenicu da je Smolić radio kao obavještajni operativac na tim slučajevima, niti je negirao ili dovodio u pitanje vjerodostojnost tih dokumenata, odnosno da je ta izvješća pisao Smolić kao djelatnik obavještajne službe. „To je jedna bolesna osoba“, bio je Karamarkov komentar u sudnici, na sadržaj Smolićevih izvješća. A trag tih izvješća dovodi nas, pak, do još jednog bitnog slučaja čija se važnost ponovno može sagledavati u svjetlu novih detalja o Slučaju Drimia. Radi se o slučaju Pukanić.

Dana 29. ožujka 2010. godine objavio sam sadržaj transkripta privatnih sms poruka između Ive Pukanića i Nike Franjića, kao i između Pukanića, Ivana Šukera, Tomislava Dragičevića i Joze Petrovića. Zanimljivo, desetak dana prije ubojstva Pukanić i Franić su panično pokušavali finalizirati dogovore oko nekog misterioznog ugovora s Inom, a sudeći prema sadržaju sms poruka Dragičević, Petrović i Šuker bili su ključni igrači tog dogovora. U sms porukama iz listopada 2008. godine, neposredno prije ubojstva, Pukanić i Franjić raspravljaju o ugovaranju nekog fantomskog milijunskog posla za INU, a u jednom trenutku iz Franjićeve poruke jasno je kako im je u tome pomagao i Jozo Petrović: „Daj ti nazovi još jednom J.P. i vidi što je dogovorio“ (poruka Franjića Pukaniću, od 21.10.2008., 15.39 sati) Petrović je u to vrijeme bio jedan od utjecajnijih članova Uprave INE, vrlo blizak HDZ-ovoj Vladi. Samo desetak dana kasnije, Pukanić provjerava kod Ivana Šukera, tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora INE i HDZ-ovog ministra financija: „Jesi li zvao Jozu P.?“ (Pukanić u poruci Šukeru, 31.10.2008., 12.07 sati). „Jesam“, odgovorio mu je Šuker u 15.44 sati istog dana.

Dva mjeseca ranije, u kolovozu 2008. godine, Pukanić se intenzivno o misterioznom poslu s Inom dopisivao i osobno s Jozom Petrovićem, te je iz njihove komunikacije jasno kako je Petrović bio aktivno uključen u cijelu tu priču, ne samo preko Ivana Šukera. „Ovo što mi želimo napraviti je upravo ono što vam treba da ispravite nedostatke. Garantiram ti da će za godinu dana naših intenzivnih aktivnosti na terenu, uz potporu Uprave, rezultati biti znatno bolji i da ćete poslovati s plusom“ (poruka Pukanića Jozi Petroviću, 18.8.2008 u 9.40 sati). „Jozo je li sve u redu? Jesi se čuo s Nikom? Mi bi počeli raditi 1. Rujna. Javi se“, piše Pukanić Petroviću u sms poruci od 20. Kolovoza 2008. godine u 19.53 sati. „Dogovori s Jozom da se hitno počne raditi. Moji su ljudi spremni odmah krenuti na teren u sprovođenje projekta“, piše Pukanić Tomislavu Dragičeviću u poruci od 21. svibnja 2008. godine, u 13.17 sati.

O kakvom se poslu radilo da je Pukanić to s jedne strane držao u tajnosti, dok je s druge strane detalje oko posla dogovarao s najvećim igračima oko INE; bivšim predsjednikom Uprave, ključnim članom Uprave i predsjednikom Nadzornog odbora i ministrom financija? Je li se radilo o nekom sličnom milijunskom lobističko – konzultantskom aranžmanu, možemo samo nagađati. Pukanićevi sms transkripti dokazuju kako je nekadašnji izdavač Nacionala do njegove likvidacije dogovarao ovaj posao s Jozom Petrovićem i Šukerom, ali i to kako je u cijeli taj posao s Inom bio uključen i kontroverzni poduzetnik Andrija Kević, no s cijelim je poslom očito bio upoznat i tadašnji šef JANAF-a Ante Markov, kojem je Pukanić  3. srpnja 2008. godine u 15.47 sati poslao sms: „Dobio si mail“, na što mu je Markov istog dana u 16.00 sati odgovorio: „OK“. Nigdje u sms transkriptima nema niti traga o sadržajima misterioznih ugovora s Inom, niti o tome o kakvom se poslu s nacionalnom naftnom kompanijom radilo. Pukanić i Franjić s tom su poslovnom tajnom poginuli, a jedini svjedoci sadržaja njihovih dogovora danas živi ostali su Jozo Petrović, Ivan Šuker, Tomislav Dragičević, Ante Markov i Andrija Kević.

Zašto istraga okolnosti Pukanićevog ubojstva nije vođena i u pravcu provjera informacija o ovim Pukanićevim poslovima, pitanje je na koje može odgovoriti Tomislav Karamarko, čovjek koji je kao ministar unutarnjih poslova u roku od 24 sata nakon Pukanićevog ubojstva izašao s gotovom pričom o motivu, naručiteljima i organizatorima Pukanićevog ubojstva. Drugi motivi i tragovi u istrazi nisu niti površno, niti reda radi ispitivani i provjeravani. Nakon otvaranja slučaja Drimia, svakako ostaje otvoreno pitanje je li Karamarko imao osobni, poslovni, politički interes kao čovjek koji je kontrolirao represivni sistem, preusmjeriti istragu ubojstva Ive Pukanića, tako da se ne ispituju određeni neugodni tragovi, kao moguće ovaj prema INI i imenovanim pojedincima? I ukazuje li slučaj Drimia, možda, upravo na postojanje takvih interesa?

Stoga, slučaj Drimia, kad je u pitanju Tomislav Karamarko i njegovi sumnjivi poslovi, treba promatrati tek kao „vrh ledene sante“, i poticaj odnosno priliku da se ponovno istraži Afera Soboli. Jer u odnosu na nekoliko desetaka tisuća eura u slučaju Drimia, Afera Soboli teška je više od 282 milijuna kuna. Zato slučaj Drimia treba promatrati kao krak Afere Soboli. Novinare i medije, koji su godinama prikrivali Aferu Soboli, treba pak priupitati za njihov dio odgovornosti u „držanju ljestva“ Tomislavu Karamarku. I treba javno postaviti pitanje: je li slučaj Drimia bio moguć upravo zato što su novinari i mediji godinama prikrivali, prešućivali, zataškavali i cenzurirali Aferu Soboli?

Tagovi: Drimia, Soboli, afera Soboli, Tomislav Karamarko, Ana Karamarko, Europapress Holding, Ninoslav Pavić, Jozo Petrović, Ivo Pukanić, Tomislav Dragičević, Ante Markov
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
ZAGREB - Na hrvatskom tržištu kapitala u četvrtak nije bilo jasnog sentimenta s obzirom na tek manje pomake dioničkih indeksa, dok je likvidnost tržišta osjetno oslabila.
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
UPOZORENJE
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
ROVINJ – Na konferenciji „Izazov promjene: Novi obzori“ koja se danas i sutra održava u Rovinju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman govorio je o lociranju sistemskih rizika i izazovima koje oni donose.
Bitcoin na novom rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin na novom rekordu
NEW YORK - Bitcoin je uzletio do novog rekorda i prvi se puta našao iznad razine od 66.000 dolara.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta.
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
POZITIVAN NIZ
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i u srijedu, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE