GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug Srbije na kraju 2011. prešao granicu 46,4 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju 2011. prešao granicu 46,4 odsto BDP-a
BUDŽET SRBIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2012 / 18:00
Autor: SEEBiz/Beta
BEOGRAD - Fiskalni savet Srbije upozorio je danas da je javni dug na kraju 2011. godine dostigao 46,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da je deficit budžeta države za pet milijardi dinara bio veći od planiranog.

"Za javne finansije u Srbiji najopasnije je kršenje pravila o visini javnog duga, jer ne samo da je prekoračena zakonska granica od 45 odsto BDP-a, već će javni dug nastaviti da raste i u srednjem roku ukoliko se u 2012. godini ne donesu mere fiskalne konsolidacije", navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Vlada Srbije je, kako je istaknuto, dužna da usvoji program za smanjenje javnog duga već prilikom rebalansa budžeta za 2012. godinu.

Prema podacima Ministarstva finansija javni dug je na kraju decembra dostigao 45,1 odsto BDP-a, ali Fiskalni savet je ukazao da se na taj dug, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, uračunava i negarantovani dug lokalne samouprave koji je u decembru iznosio 1,4 odsto BDP-a.
 
Zbog toga je ukupna visina javnog duga na kraju 2011. godine iznosila 46,4 odsto BDP-a, a stvarni iznos javnog duga je, kako je ocenio Fiskalni savet, verovatno još veći jer postoje nagomilane docnje pojedinih budžetskih korisnika koje prevazilaze mogućnost njihovog servisiranja iz tekućeg poslovanja.

"Budući da će i za vraćanje tih docnji biti potrebno zaduživanje, stvarni javni dug je već na kraju 2011. godine verovatno premašio 47 odsto BDP-a", istaknuto je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da će javni dug na kraju 2012. godine najverovatnije iznositi oko 51 odsto BDP-a, ali postoje rizici da on bude i veći i da dostigne 55 odsto BDP-a.

"Dva osnovna rizika odnose se na visinu fiskalnog deficita i vrednost izdatih garancija države u 2012. godini. Uz ove rizike treba imati u vidu da javni dug zavisi i od kretanja kursa dinara, jer je najveći deo duga denominiran u evrima, pa bi moguća depresijacija dinara u odnosu na evro doprinela povećanju učešća javnog duga u BDP-u", naveo je Fiskalni savet.

Prema proceni tog nezavisnog tela, javni dug će nastaviti da raste tako da će, i uz smanjenje fiskalnog deficita, u srednjem roku on dostići oko 55 odsto BDP-a, što bi sa pristizanjem obaveza po osnovu restitucije značilo da bi u 2015. verovatno javni dug premašio čak i mastrihtski kriterijum od 60 odsto BDP-a.

"Vraćanje javnog duga u okvire zakonske granice najverovatnije neće biti moguće pre 2016. godine", ocenio je Fiskalni savet i predložio da u kratkom roku budu donete neophodno doneti mere kojima će se značajno usporiti rast državnog duga, a potom i zaustaviti trend njegovog rasta.

"Još veću opasnost od kršenja zakonskih ograničenja predstavlja zabrinjavajući trend brzog rasta javnog duga u prethodnim godinama- u prethodne tri godine javni dug je povećan za 5,7 milijardi evra, a njegovo učešća u BDP je povećano sa 29 na 46 odsto", istaknuto je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Ukazano je da, ukoliko se trend rasta javnog duga u kratkom roku ne preokrene, postoji opasnost da investitori vrlo brzo izgube poverenje u održivost javnih finansija u Srbiji.

Analiza Fiskalnog saveta je pokazala da je deficit državnog budžeta u 2011. godini iznosio 4,7 umesto 4,5 odsto BDP-a, usled, manjeg priliva prihoda od planiranog, a ne usled povećanja ukupnih javnih rashoda.

"Fiskalni deficit u 2011. godini bi bio nešto veći da fondovi obaveznog socijalnog osiguranja nisu ostvarili suficit u iznosu od 3,5 milijardi dinara zbog značajnih uplata doprinosa u poslednja 2-3 dana 2011. godine, koje fondovi nisu stigli da potroše", naveo je Fiskalni savet.

Fiskalni savet je ukazao da su lokalne samouprave napravile veći deficit od planiranog (16 milijardi dinara umesto 12 milijardi), iako su krajem godine lokalnoj samoupravi povećani prihodi za osam milijardi dinara po osnovu stupanja na snagu promenjenog Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Prema oceni Fiskalnog saveta, biće vrlo teško ostvariti planirani fiskalni deficit u 2012. godini od 152 milijarde dinara, odnosno 4,25 odsto BDP-a, zbog čega je gotovo izvesno da će tokom godine biti neophodno dodatno budžetsko prilagođavanje koje je procenjeno na oko jedan odsto BDP-a.
 
Tagovi: budžet Srbije, javni dug Srbije, Fiskani savet Srbije,
PROČITAJ I OVO
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
HRANA
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
BEOGRAD - Proizvodnja lešnika, rukole, kukuruza i šećerne repe donose najveću zaradu proizvođačima.
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
POTRAŽNJA
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
PEKING - Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
TREND
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE