GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janković: Vučić nije doprineo istini o padu helikoptera

Janković: Vučić nije doprineo istini o padu helikoptera
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2015 / 11:08
Autor: SEEbiz / B92 / N1 info

BEOGRAD -  Zaštitnik građana Saša Janković kaže da premijer Aleksandar Vučić nije doprineo utvrđivanju istine o padu vojnog helikoptera.
Janković je za N1 rekao da je posle tog tragičnog događaja trebalo sagledati sve što je doprinelo nesreći. On smatra da je u javnost trebalo da se izlazi veoma pažljivo, sa činjenicama, i da se niko a priori ne abolira, kao što niko ne treba ni da se proglašava krivim pre nego što se svi državni organi izjasne o nesreći.

Janković smatra da je premijer Aleksandar Vučić izjavom da ne daje ministre zdravlja i odbrane, Zlatibora Lončara i Bratislava Gašića, prejudicirao rad državnih organa i usmeravao javno mnjenje, čime nije dobrineo utvrđivanju istine.

“To nije dobro. Njihova dogvornost utvrđuje se na drugi način, a ne ocenom predsednika vlade”, kaže ombudsman.

Govoreći o slobodi izražavanja u Srbiji, Janković je rekao da država ne sprovodi cenzuru, ali da to nije dovoljno, jer vlast, pored toga, mora da podstiče različito viđenje iste stvari, i da stvara atmosferu u kojoj je kritika dozvoljena.

Najviši nosioci vlasti to ne shvatju dobro, kaže Janković, i podseća da su česte izjave da su oni koji upućuju kritike neprijatelji, da rade subverzivno, da nekog mrze...

Iako formalno imamo podelu na tri grane vlasti koje bi trebalo međusobno da kontrolišu jedna drugu, izvršna vlast je odavno zaposela veću količinu vlasti nego što bi u jednom sistemu trebalo da bude, smatra Janković.

"Ne bavim se otporom prema vlasti već ostvarivanjem prava građana", rekao je Janković i poručujući da ne može celo društvo da se svede na politiku.

Janković je rekao da je 2014. godina za građane i njihova prava bila tegobna, a da je posebno teško bilo onima sa lošijim materijalnim stanjem, jer su teret krize podneli oni koji bi trebalo da budu najviše zaštićeni.

Kao primer je naveo penzije koje su smanjene na jedan, kako se izrazio, pravno neobičan i sporan način. Isto tako, ideja da korisnici socijalne pomoći rade nije loša, ali ako već rade, onda oni ne primaju pomoć, već zarađuju – ako dobijaju naknadu, onda to nije pomoć, objašnjava zaštitnik građana.

Janković je ukazao i na problem usvajanja zakona po hitnom postupku, podsećajući da je na taj način usvojeno preko 40 zakonskih predloga. Parlamentarna procedura, podseća Janković, upravo služi da se dođe do najboljeg teksta i najboljih rešenja.

Tagovi: Saša Janković, Aleksandar Vučić, pad helikoptera, Bratislav Gašić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE