GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Transport nafte smanjen 28,1%, bruto dobit povećana 12,9%

Janaf: Transport nafte smanjen 28,1%, bruto dobit povećana 12,9%
ŠEST MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2012 / 11:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Janaf je u prvih šest mjeseci ove godine transportirao ukupno 2,1 mil. tona nafte, što je 28,1% manje od istog razdoblja prethodne godine i 29,3% manje od planiranog obujma transporta.

Smanjenje obujma transporta u odnosu na plan odnosi se na sve kupce, a u odnosu na prethodnu godinu na sve kupce osim kupca Optima koji je na razini prethodne godine. Prihodi od transporta nafte smanjeni su za 9,5% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 15,4% u odnosu na plan. Relativno manje smanjenje prihoda u odnosu na smanjenje transportiranih količina u odnosu na prethodnu godinu, posljedica je većeg udjela transportiranih količina inozemnim kupcima i porasta prosječnog tečaja USD od 11,3%. U usporedbi s planiranim prihodima, zabilježeno manje smanjenje prihoda rezultat je većeg prosječnog tečaja USD za 9,6% u odnosu na planirani tečaj.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 178,0 mil. kuna i manji su za 5,6% od ostvarenja prethodne godine, a za 9,0% od planiranih vrijednosti.  Ukupni prihodi u iznosu od 216,7 mil. kuna za 8,9% su veći u odnosu na isto razdoblje prethodne
godine, i za 7,9% od plana, kao rezultat ostvarenja ostalih poslovnih te financijskih prihoda.

Ukupni rashodi iznose 171,4 mil. kuna i povećani su za 12,5 mil. kuna ili 7,9% u odnosu na iskazane rashode u prethodnoj godini, a od planiranih rashoda su veći za 1,2%. Poslovni rashodi čine 98,3% ukupnih rashoda u tekućem razdoblju. U izvještajnom razdoblju ostvareni su financijski prihodi u iznosu od 16,1 mil. kuna što je 9,0 mil. kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine kao rezultat uspješnog upravljanja financijskim instrumentima na način da se ostvari maksimalni mogući dobitak uz minimalni rizik za Društvo. Neto financijski dobitak iskazan je u iznosu od 13,1 mil. kuna. 

Bruto dobit razdoblja, u iznosu od 45,3 mil. kuna, veća je za 12,9% od ostvarene dobiti u istom razdoblju prethodne godine i za 43,7% od plana. Iskazana neto dobit, u iznosu od 36,3 mil. kuna, čini 16,7% ukupnih prihoda, odnosno 18,1% poslovnih prihoda.

Društva na datum obračuna iznosi 3.474,4 mil. kuna i za 20,0 mil. kuna je manja od stanja na dan 31. prosinca 2011. godine. Promjene imovine rezultat su većeg smanjenja kratkotrajne imovine od povećanja dugotrajne materijalne imovine. U strukturi imovine udjel dugotrajne materijalne imovine iznosi 79,4%, što je neznatno više u odnosu na stanje na početku godine. Kod kratkotrajne imovine, uz promjene u strukturi, bilježi se i nominalno smanjenje. Vlastiti izvori sredstava čine 93,1% ukupnih izvora sredstava i povećani su za iznos ostvarene dobiti tekuće godine u iznosu od 36,3 mil. kuna. Ukupne obveze Društva manje su za 28,0% u odnosu na stanje na početku godine na koje je najvećim dijelom utjecalo smanjenje obveza prema dobavljačima u iznosu od 60,0 mil. kuna.

Kratkotrajna imovina, u iznosu od 712,9 mil. kuna, smanjena je za 34,1 mil. kuna u odnosu na početno stanje. U promatranom obračunskom razdoblju bilježi se nominalno povećanje novca i novčanih ekvivalenata za 98,5 mil. kuna i smanjenje kratkotrajne financijske imovine za 115,8 mil. kuna koje se najvećim dijelom odnosilo na reklasifikaciju oročenih depozita temeljem promjene ročnosti iz financijske imovine u novčana sredstva. Također, u kratkotrajnoj imovini bilježi se smanjenje zaliha od 1,5 mil. kuna kao i potraživanja u iznosu od 15,2 mil. kuna.

Potraživanja od kupaca, bez potraživanja od povezanih poduzeća, smanjena su za 15,1 mil. kuna u odnosu na stanje na početku godine. Od iskazanih potraživanja od kupaca na dan 30. lipnja, dospjelo je 2,9 mil. kuna. U tekućem obračunskom razdoblju potraživanja su naplaćena u prosječnom roku od 25 dana.

Zarada po dionici u tekućem obračunskom razdoblju iznosila je 35,99 kuna po dionici. Tržišna vrijednost dionica u obračunskom razdoblju kretala se od 2.054 do 2.900 kuna po dionici. Dugoročne obveze, u ukupnom iznosu od 96,4 mil. kuna, povećane su u odnosu na stanje na početku godine za 4,7 mil. kuna temeljem obračunatih negativnih tečajnih razlika i kamata, a odnose se na obveze za glavnicu i kamate po kreditu Centralne Banke Libya. Navedene obveze ne mogu se otplaćivati jer su predmet sukcesije između zemalja slijednica bivše Jugoslavije. Posljednji sastanak Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ na kojem je razmatrano predmetno pitanje održan je u veljači 2006. godine. Na kredit Društvo obračunava 5%
fiksnih kamata.

Obveze prema dobavljačima, u ukupnom iznosu od 55,3 mil. kuna, smanjene su u odnosu na završno stanje prethodne godine za 60,0 mil. kuna ili 52,0%, i podmiruju se sukladno rokovima dospijeća.

U tekućem obračunskom razdoblju ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 216,7 mil. kuna i ukupni rashodi u iznosu od 171,4 mil. kuna, što je rezultiralo dobitkom u iznosu od 45,3 mil. kuna. Za promatrano razdoblje planirana je bruto dobit u iznosu od 31,5 mil. kuna. U strukturi ukupnih prihoda, poslovni prihodi sudjeluju s 92,6%, dok poslovni rashodi čine 98,3% ukupnih rashoda.

Ostvareni poslovni prihodi, u ukupnom iznosu od 200,7 mil. kuna, veći su za 4,5% od ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine i za 1,8% od planiranih prihoda.

Tagovi: Janaf, Jadranski nafotovd, nafta, Optima Grupa
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE