GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Novi ugovori poboljšat će rezultate

Janaf: Novi ugovori poboljšat će rezultate
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2015 / 12:11
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Jučer je Janaf objavio da je s dodatna dva kupca zaključio ugovore o transportu nafte za 2015. godinu.
Riječ je o Optima grupi za koju će se transportirati 1m tona nafte za potrebe rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini te o MOL-u koji će koristiti Janafov sustav za transport 1,5m tona nafte na dionici Omišalj-Gola. Podsjetimo, ranije ove godine je objavljeno da je i sa srpskom kompanijom NIS potpisan ugovor za transport 1,7m tona nafte u 2015.

Prema posljednjim dostupnim izvještajima, u prvih 9 mjeseci 2014. je kompanija transportirala 4,1m tona nafte, što je 4% manje nego u istom periodu 2013. Ipak, financijski pokazatelji daju nešto bolju sliku, a prema njima je prihod od transporta nafte porastao za 6% na skoro 220m HRK, dok su ukupni prihodi od temeljne djelatnosti (koji uključuju i skladištenje nafte te derivata) porasli za 4% na 322m HRK. Pokazatelji profitabilnosti kompanije su ostali otprilike na razini iz prethodne godine, što znači da su još uvijek na poprilično visokim razinama u usporedbi s većinom kompanija na Zagrebačkoj burzi. EBITDA marža je tako iznosila 64% (63% u 9M 2013), a profitna marža 20% (21% u 9M 2013). Kompanija još uvijek posluje s negativnim neto dugom (-432m HRK) zbog značajne novčane pozicije (kratkotrajna financijska imovina plus novac i novčani ekvivalenti), iako je u odnosu na kraj rujna 2013. došlo do rasta financijskog duga za 12% na 108,5m HRK.

Investitori su također postali optimističniji što se ulaganja u Janaf pa je tako cijena njegovih dionica u 2014. porasla za čak 48%, dok je od početka ove godine zabilježeno povećanje od 0,1%.

www.icapital.hr

Tagovi: Janaf, Optima Grupa, MOL, NIS, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE