GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jakovina: Dio proizvođača mandarina spekulira

Jakovina: Dio proizvođača mandarina spekulira
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2014 / 15:35
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u nedjelju je u Dubrovniku istaknuo da legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema, a smatra da se izolirane slučajeve nelegalne proizvodnje može regulirati jedino inspekcijama.
Na optužbe neretvanskih proizvođača mandarina da su za njih bile prekomplicirane procedure za dobiti novac koji je Europska komisija dodijelila kao interventnu mjeru za dio viška uroda mandarina nakon ruskog embarga, ministar je rekao kako to nije istina i da dio proizvođača mandarina spekulira.

''Na okruglom stolu u organizaciji Zbora agrarnih novinara je rečeno kako su podaci o postojanju GMO soje zapravo posljedica kupovine sjemena koje nije certificirano na području Hrvatske, nego u zemljama regije i sijano na neki način ilegalno. Prema službenim podacima Hrvatska je 'GMO-free' zemlja", istaknuo je Jakovina odgovarajući na pitanje novinara o nedavno iznesenim tvrdnjama da se u Hrvatskoj ipak uzgaja GMO hrana.

Ministar je rekao da se u Hrvatskoj ne može ni kupovati, ni sijati niti proizvoditi sjeme koje je neprikladno.

"Riječ je o izoliranim slučajevima nelegalne proizvodnje'', odgovorio je na novinarski upit Jakovina te dodatno istaknuo kako se to može regulirati jedino inspekcijama.

''Sve inspekcije u državi moraju raditi svoj posao, a izuzetno je važna edukacija poljoprivrednih proizvođača u smislu da sjeme koje je kupljeno preko granice po nešto nižim cijenama ne mora biti dobro za njihovu proizvodnju. Ta ušteda na sjemenskom materijalu može imati trajno puno veće štete. Tako proizvedeni usjevi ne mogu ući u normalnu proizvodnju u Hrvatskoj, i neće'', kategoričan je Jakovina.

Inače, direktor tvrtke Croatiakontrola Ivo Delonga iznio je prije nekoliko dana u Zagrebu podatak da su lani pri kontroli zrna soje namijenjenog izvozu utvrdili da je 12 posto soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno, od čega je 7 posto uzoraka imalo više od dopuštenih 0,9 posto GMO-a. U ovoj godini nadzor nad 4.000 uzoraka pokazao je 6,5 posto soje pozitivne na GMO.

Novinari su od ministra Jakovine u Dubrovniku tražili i komentar navoda kako je papirologija za korištenje interventnih mjera Europske komisije za doniranje jabuka i mandarina bila prekomplicirana za proizvođače mandarina iz Neretve, zbog čega se milijunski iznosi moraju vratit u strukturne fondove EU. Jakovina je istaknuo kako ''odlučno tvrdi da to nije istina''.

''Procedure smo smanjili i pojednostavnili maksimalno. Djelatnici Ministarstva i savjetodavne službe su na terenu. Govorimo o par formulara i par podataka koje je trebalo popuniti kako bi koristili tu mjeru. Tjednima smo se s Europskom komisijom zalagali da otvorimo interventne mjere za povlačenje sredstava za podjelu humanitarne prirode. Mislim da su tu puno veći problem kontrole. One su obavezne i tu se još jednom pokazuje potreba za udruživanjem, jer nismo sposobni povući novac ni kad imamo mjeru zbog svoje neorganiziranosti, špekulacija i nedovoljno znanja '', naglasio je Jakovina te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede svoje odradilo.

''Otvorili smo urede na terenu, ne mogu se proizvođači vaditi na Ministarstvo. Napravili smo sve da se 7 900 tona može povući. Neki jednostavno ne žele i špekuliraju'', zaključio je Jakovina te dodao kako je kvota za jabuke s druge strane iskorištena 100 posto.

Tagovi: Tihomir Jakovina, mandarine
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE