GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jakopović: Cijene hrane će dodatno rasti

Jakopović: Cijene hrane će dodatno rasti
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2022 / 22:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najveća suša u posljednjih nekoliko desetljeć pogodila je Europu, a iznimka nije ni Hrvatska. O tom problemu u Dnevniku N1 televizije govorio je predsjednik hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

“Situacija je vrlo komplicirana i situacija ni u jednoj županiji nije dobra ni pogodna. Istarska županija je uvela već i redukcije, mole građane da šparaju s vodom. Vidimo da naši poljoprivrednici već sada troše hranu koje su spremili za zimske mjesece”, rekao je Jakopović za N1 televiziju.

“Cijeli mediteranski lanac je vrlo pogođen sušom”, dodao je.

Upozorio je na još jedan problem. “Stočari su počeli prodavati i vidimo da su cijene na europskim burzama počele strahovito padati, a razlog je što su se stočari počeli rješavati viška stoke jer neće biti hrane da je prehrane cijelu zimu.”

“Slavonske županije su izuzetno pogođene. Moramo iznaći način da pregrmimo zimu”, istaknuo je Jakopović.

Osim voća i povrća, ostale kulture ne daju dovoljno prinosa, pojašnjava on. Komentirao je i prijeti li Hrvatskoj nestašica hrane.

“Smatramo da ne. Hrvatska je dostatna u proizvodnji primarnih žitarica. Druga je stvar pitanje cijena”, kazao je Jakopović.

Jakopović smatra da će cijene hrane i dalje rasti. “Hoće li naša ekonomska kupovna moć moći pratiti potrošačke cijene, jer sigurno će cijene u određenom segmentu ići prema gore, prvenstveno zbog situacije u Ukrajini, ali i zbog suše”, upozorio je.

Tagovi: Mladen Jakopović, Hrvatska poljoprivredna komora, hrana, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE