" /> "> Jadranka Kosor: Rast od 0,8 posto pokazuje da je krenulo | SEEbiz.eu

Jadranka Kosor: Rast od 0,8 posto pokazuje da je krenulo

Jadranka Kosor: Rast od 0,8 posto pokazuje da je krenulo
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2011 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Dosadašnji tijek turističke sezone bio je vrlo dobar, Hrvatsku je posjetilo oko 6,2 milijuna turista ili osam posto više nego lani, a u prva tri vikenda u kolovozu, bilo je 300.000 više ulazaka, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na sastanku vladinog užeg Povjerenstva za praćenje turističke sezone u Dubrovniku te dodao da su odlične najave za rujan i za listopad.
Sjednica Povjerenstva održana je pod predsjedanjem predsjednice vlade Jadranke Kosor koja je podsjetila da je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložen veliki trud svih koji rade u turizmu, a uspjehu je pridonijelo i što je Hrvatska prepoznata kao stabilna i sigurna zemlja.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor komentirala je najnovije podatke po kojima je u Hrvatskoj zabilježen rast BDP-a od 0,8 posto. To je mali rast, kazala je, ali je rast koji pokazuje da je krenulo, da su trendovi pozitivni, a takvu stopu rasta imaju i neke zemlje u EU.

Posebna pozornost na sastanku Povjerenstva bila je posvećena posjetiteljima koji dolaze brodovima na kružnim putovanjima i "kruzing" turizmu koji proteklih godina zauzima važno mjesto u cjelokupnom hrvatskom turizmu. Istaknuto je kako se u Hrvatskoj očekuje 1,2 milijuna turista s brodova na kružnom putovanjima, a broj putnika koji u našim lukama dolazi s kruzera bit će veći za oko 100.000 u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić naglasio je kako bi jedan od slijedećih koraka trebalo biti uvrštavanje Dubrovnika među luke u kojima gosti započinju i završavaju kružna putovanja za što postoji niz preduvjeta. Uz neke zahvate, kao što je izgradnja brze ceste od Luke Gruž do Zračne luke Ćilipi, Dubrovnik bi mogao u potpunosti konkurirati Veneciji, Genovi i Barceloni, kazao je.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić upozorio je da je Dubrovnik dostigao maksimum koji može podnijeti kad je riječ o turistima na kružnom putovanjima te se broj putnika više ne bi trebao povećavati.

Po završetku sastanka premijerka Jadranka Kosor u gruškoj luci je razgledala kruzer Noordan vlasništvo kompanije Holland Americaline.
Tagovi: Jadranka Kosor, turistička sezona, hrvatski turizam, Damir Bajs
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE