GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadranbrod: Debeljak nije ispunio ništa iz ugovora o privatizaciji Brodosplita

Jadranbrod: Debeljak nije ispunio ništa iz ugovora o privatizaciji Brodosplita
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2016 / 08:29
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Kupac (Društvo) nije osigurao zadovoljavajuću zaposlenost kapaciteta, a za ugovorene poslove "za sebe", odnosno za "Brodosplit plovidbu", nije dostavio pregled izvora sredstava za financiranje tako ugovorenih poslova; rokovi isporuka, odnosno proizvodni rezultati na svim brodovima u gradnji, i dalje odstupaju od veličina planiranih u ugovornim kalkulacijama; kupac provodi organizacijsko restrukturiranje koje nije predviđeno odobrenim programom niti potpisanim ugovorom o privatizaciji; Društvo, prema mišljenju Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, ne ostvaruje u potpunosti vlastiti doprinos sukladno programu restrukturiranja – glavni su navodi iz dokumenta koji je početkom travnja ove godine za Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) pripremila Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod o stanju u splitskom škveru.
"S obzirom da su priljevi od kupaca od redovne djelatnosti (gradnja brodova i dr.) manji od odljeva po toj istoj osnovi, proizlazi da se državnom potporom financiraju ne samo troškovi slobodnih kapaciteta (što je predviđeno Programom restrukturiranja), nego u značajnoj mjeri i gradnja brodova, odnosno i svi ostali troškovi poslovanja, uključujući i izdatke za otpremnine djelatnika u iznosu od 219 milijuna kuna. Ovakav način financiranja dovodi u pitanje održivost poslovanja... Nadalje, sredstva državne potpore, između ostalog, troše se i za kupnju robe za daljnju prodaju, kao i za davanje pozajmica povezanim društvima kupca", zaključak je HBJ-a.

Kupac, samoborski DIV, uredno je uplatio 50 milijuna kuna povećanja temeljnog kapitala, smanjio je proizvodni kapacitet rušenjem navoza br. 4, a vlasti se ne trebaju bojati Europske komisije niti kada je u pitanju ograničenje proizvodnje: u odnosu na gornji limit od 122.833 tone CGT-a, škver je u 2014. godini ostvario 15.640 tona.

Stanje nije bilo, po podacima HBJ-a, puno bolje ni prošle godine: u knjizi narudžbi je bilo 17 plovnih objekata ukupne vrijednosti 323,42 milijuna dolara, od čega se jedna novogradnja odnosi na vanjskog kupca, uz 10.739 CGT-a ostvarene proizvodnje.

"Devet brodova je ugovoreno s 'Brodosplit plovidbom', odnosno njenim inozemnim kompanijama s Maršalskog otočja, te 7 plovnih objekata s domaćim naručiteljima, od kojih je 5 patrolnih brodova za MORH. Društvo u knjizi narudžbi – vanbrodograđevne djelatnosti na dan 31. 12. 2015. ima ugovorene projekte ukupne vrijednosti 63,96 mil. USD", stoji u izvješću. No, nakon toga slijedi bitna napomena:

"Iako grupa 'Brodosplit' ima relativno velik broj ugovorenih plovnih jedinica u knjizi narudžbi brodograđevnih poslova, gradnja brodova za vlastitu kompaniju 'Brodosplit plovidba' kontinuirano se pomiče udesno zbog neriješenog financiranja."

Isključe li se takvi ugovori iz knjige narudžbi i svih njihovih pratećih rezultata, poput ugovorne cijene, broja radnih sati, količine čelika i slično, dolazi se do zaključka, navodi se u izvješću, da kupac nije osigurao zadovoljavajuću zaposlenost kapaciteta.

Zbog toga, posebno se napominje, brodogradilište ugovara sve više poslova iz izvanbrodograđevne djelatnosti, ponajprije u fazama obrade čelika. To se ističe i kao poseban problem u cijeloj priči o škveru: nedostatak poslova s većom "dodatnom vrijednosti", tehnološki kompleksnijih poslova koji su bili i osnovni motiv pokušaja spašavanja škverova.

Osim toga, prilično veliko je i pitanje vlastita doprinosa kupca, kao i načina na koji je provedeno samo restrukturiranje škvera.

Kada je vlastiti doprinos kupca u pitanju, HBJ smatra kako kupac ne ispunjava ugovorne obveze. Prema mišljenju HBJ-a, od ukupno prikazanog doprinosa od strane kupca do kraja 2015. godine u iznosu od 1,37 milijardi kuna, moglo bi se priznati tek 412,52 milijuna kuna.

"I to uz uvjet da Društvo dostavi vjerodostojnu dokumentaciju o izvoru/unosu vlastitih sredstava, a što još uvijek nije dostavljeno."

– Napominjemo da su u izvješćima za EK, koje HBJ dostavlja Ministarstvu gospodarstva, uključeni podaci o vlastitu doprinosu, u iznosu i strukturi kako to prikazuje "Brodosplit", kao i da je HBJ uz ranije dostavljena izvješća za EK popratnim dopisima Ministarstvu gospodarstva navodio različite stavove po pitanju vlastitog doprinosa – napominju u HBJ-u, dodajući kako je još sredinom 2014. Ministarstvo financija predložilo Ministarstvu gospodarstva da prosudbu prepusti Europskoj komisiji, no čini se da u vezi s tim pitanjem nitko nije reagirao.

Ono što HBJ posebno ističe jest poslovanje između škvera i DIV-a, odnosno firmi vlasnički povezanih s kupcem. Na kraju prošle godine "Brodosplit" je prema DIV-u podmirio nešto više od 48 milijuna kuna isporučenih roba i usluga, a stvorene su nove obveze u iznosu od 36,6 milijuna kuna.

Istodobno, "Brodosplit" je prema poduzećima DIV grupe imao potraživanja od 121,87 milijuna kuna temeljem pozajmica i isporučenih roba i usluga. Dakle, očito je da novac više teče iz "Brodosplita" prema DIV-u nego obrnuto, i to u višestruko većem iznosu. Neke od tih isporuka je Porezna uprava oborila, no tu se još uvijek vodi spor. Nalaz kompletnog poreznog nadzora, međutim, još se uvijek čeka.

Tagovi: Jadranbrod, Tomislav Debeljak, CERP, Brodosplit, DIV, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE