GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jači zemljotresi prijete Hercegovini i Bosanskoj krajini

Jači zemljotresi prijete Hercegovini i Bosanskoj krajini
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2012 / 17:19
Autor: SEEbiz / Anadolija
SARAJEVO - Ivan Brlek, seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da su područje Hercegovine i Bosanske krajine posebno ugrožena od mogućih jačih zemljotresa u budućnosti.
Brlek ističe da su vjerodostojne analize koje ukazuju na ovakvu opasnost, ali da se ne može reći kada će se to dogoditi.

Hercegovina i Bosanska krajina su u najvećoj opasnosti od "novog pomijeranja tla, kao posljedica velikih tektonskih poremećaja koji su nastupili zbog podvlačenja afričke ploče pod podzemni evroazijski masiv".

"Na osnovu seizmo-tektonskog sklopa terena i prethodnih događanja, te po nekim statističkim metodama, može se, zaista, reći da postoji velika vjerovatnoća da se na tim područjima ponove jači zemljotresi. Najugroženija je Hercegovina, južna Hercegovina, te područje Banje Luke. Zenica, gdje su se javili posljednji potresi, nije toliko ugrožena. Ne prijete joj razarajući zemljotresi. Također, tačne su i procjene da se u narednih 50 godina može očekivati jači potres na području Sarajeva", govori za agenciju Anadolija seizmolog Brlek.

Kako tvrde stručnjaci, Banja Luka je u dijelu Bosne i Hercegovine koje bi, u budućnosti, mogli pogoditi zemljotresi jačine od osam ili devet stepeni Merkalijeve skale. Riječ je o vrlo jakim, takozvanim pustošnim zemljotresima u kojim više od 50 posto zidanih objekata biva oštećeno ili srušeno.

Kao rizična područja izdvajaju se posebno Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum.

Prema karti očekivanih maksimalnih intenziteta potresa, a na osnovu koje rade i seizmolozi u BiH, na području Hercegovine postoji mogućnost potresa i do 10 stepeni Merkalijeve skale, potresi kakvi nisu zapamćeni u historiji BiH. Riječ je o potresima koji uništavaju skoro tri četvrtine stambenih i ostalih objekata.

Isto tako, područje Sarajeva se nalazi u zoni sedam, što znači da postoji opasnost od potresa jačine sedam stepeni Merkalijeve skale, od ukupno 12 stepeni navedene skale.

"Na našem području prilično često se javljaju potresi. Doduše manji potresi. Oni slabije snage javljaju se gotovo svakodnevno. Jači potresi, kao ovaj u Zenici, su rjeđi. Godišnje se javi pet do šest takvih potresa u BiH. Razornih, srećom, nema. Ali, niko ne može tačno reći kada i gdje će biti slijedeći potres. Mogu se izvršiti određene statističke procjene, odnosno izračunati vjerovatnoća pojave zemljotresa na određenom području, to jeste koliko se seizmičke energije može osloboditi. U ovom slučaju, potresi u Zenici se slažu s tim procjenama. Dakle, govorim o periodu od deset, 20 ili 100 godina. Ne možemo reći kada tačno, dakle, koji dan i u koliko sati će doći do novog potresa. To niko ne može reći. Ako i kaže, nije u pravu", ističe Brlek.
Tagovi: zemljotres, potres, Hercegovina, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Ivan Brlek
PROČITAJ I OVO
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
TJEDNI FOREX
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u šest mjeseci jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE