GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku moguć i preko hrvatskih luka na Jadranu

Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku moguć i preko hrvatskih luka na Jadranu
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 19:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatske luke na Jadranu mogu biti alternativni način za prijevoz žitarica iz Ukrajine, čije su crnomorske luke blokirane, prema sjeveru Afrike, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Metelko Zgombić je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslova na kojem se razgovaralo o pripremama za dva predstojeća samita EU-a, o Ukrajini, sigurnosti hrane i energetici.

“U raspravi sam skrenula pozornost da hrvatske luke na Jadranu stoje na raspolaganju i da mogu biti učinkovit i kratak put prema sjeveru Afrike”, izjavila je Metelko Zgombić.

Europska komisija je prije desetak dana predstavila akcijski plan koji predviđa uspostavu “prometnih traka solidarnosti” kako bi se omogućio izvoz kopnenim putem žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, čije su luke blokirane nakon ruske invazije.

U normalnim okolnostima, 75 posto ukrajinske proizvodnje žitarica ide u izvoz, što predstavlja petinu ukupnih ukrajinskih izvoznih prihoda. Prije ruske invazije, 90 posto izvoza žitarica i uljarica išao je preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlja globalnu prijetnju u opskrbi hranom. Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla iskusiti glad.

Goleme količine žita trebalo bi kopnenim putem dovesti u EU, a zatim bi iz morskih luka mogle biti prebačene u Afriku.

Ministri su također razgovarali o novom akcijskom planu RePowerEU, koji bi trebao osigurati energetsku samodostatnost EU-a.

Metelko Zgombić je izrazila zadovoljstvo što je LNG terminal na Krku naveden kao jedna od važnih sastavnica energetske sigurnosti za središnju Europu.

Tagovi: Luka Ploče, Luka Rijeka, Andreja Metelko Zgombić, ukrajinske žitarice
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE