GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz ruske pšenice se udvostručio u odnosu na razdoblje prije rata

Izvoz ruske pšenice se udvostručio u odnosu na razdoblje prije rata
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruski izvoz pšenice gotovo se udvostručio u siječnju i veljači u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Logistic OS-a, prenosi Bloomberg.

Prema američkoj agenciji, bogata prošlogodišnja žetva pomogla je da rusko žito bude među najjeftinijima na svijetu.

Nedavni rast izvoza pokazuje da su otpremnici prevladali neke od problema s financiranjem i osiguranjem uzrokovanih ruskim sankcijama.

Izgledi za izvoz iz Crnog mora također su veći, budući da se očekuje da će sporazum koji ukrajinskoj robi plovi sigurnim koridorom biti obnovljen za otprilike dva tjedna.

Zalihe iz obje zemlje pomažu u zaustavljanju pogoršanja globalne inflacije cijena hrane.

Ukrajina, čiji je izvoz zaostao prošle sezone, želi produžiti ugovor o žitaricama za najmanje godinu dana, a Rusija kaže da je produženje moguće samo ako se uzmu u obzir interesi njezinih poljoprivrednih tvrtki.

Trenutno postoji velika potražnja za ruskim žitaricama. Rusija je u siječnju i veljači morem isporučila 6,1 milijun tona pšenice, što je oko 90 posto više nego u prethodnom razdoblju, navodi Bloomberg.

Terminske cijene pšenice pale su na jednogodišnju najnižu razinu u Chicagu i Parizu, a velike količine u Rusiji mogle bi ograničiti cijene do kraja sezone, rekao je Rabobank. Tržište očekuje da će ugovor koji traje do 18. ožujka biti uspješno obnovljen, navodi se u priopćenju.

Hrana nije uključena u sankcije nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali su ograničenja za banke i državne tvrtke zakomplicirala trgovinu. Iako stotine tisuća tona ruskog gnojiva ostaju zamrznute u europskim lukama, izvoznici su uspjeli isporučiti ogromne količine žitarica.

Nedavni porast izvoza također je posljedica prodaje planirane kasnije nego inače krajem 2022., kada je ruska pšenica ponovno stekla svoju konkurentsku prednost, rekao je generalni direktor konzultanta SovEcona Andrey Sizov.

“Početak kampanje je bio spor, s obzirom na veliki urod i veliku ponudu. Rusija je ove sezone isporučila 29,5 milijuna tona pšenice, u usporedbi s 26,7 milijuna tona prethodne godine, rekao je Sizov.

Iako je obujam izvoza žitarica u Ukrajini još uvijek značajan, ispod je ciljeva postavljenih krajem prošle godine.

Kijev je za slabiji izvoz okrivio spor rad ruskih brodskih inspektora koji su jedna od strana odgovornih za provjeru brodova koji plove u okviru sporazuma.

Uključujući rute poput cestovnih i željezničkih, ukrajinski volumen za ovu sezonu zaostaje za prošlogodišnjim tempom za oko četvrtinu, izvještava Bloomberg.

Tagovi: pšenica, ruska pšenica, robna tržišta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE