GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz Vlade: Družba Adria Ruse više ne zanima

Izvor iz Vlade: Družba Adria Ruse više ne zanima
ISPALI SVOJOM KRIVNJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2011 / 08:24
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Šef ruskog Gazproma Alexei Miller objavio je neki dan kako će kompanije iz zemlja Europske Unije u projektu izgradnje plinovoda Južni tok dobiti udio koji će ukupno dosezati 50 posto. Électricité de France i njemački Wintershall dobit će udjele od po 15 posto, a talijanski ENI bit će vlasnik 20 posto udjela u plinovodu koji bi već 2015. godine trebao u Zapadnu Europu, zaobilazeći Ukrajinu, dovesti rusku naftu.   
Projekt je to u kojem želi sudjelovati i Hrvatska što je potvrđeno ugovorom kojeg su predstavnici Vlade potpisali prošle godine u ožujku u Moskvi za vrijeme posjeta premijerke Kosor ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Kakva će biti  uloga Hrvatske u Južnom toku, i hoće li je uopće biti tada nije dogovoreno, a ne zna se ni danas, jer će to ovisiti o studiji izvedivosti na kojoj će, najavljeno je tada u Moskvi, raditi Plinacro i Gazprom. U međuvremenu je Hrvatska prestala kupovati plin od Gazproma, što je vodilo do zaključka da ni od uključivanja u Južni tok neće biti ništa.    

No, u Plinacrou kažu da su studiju završili i da su je dostavili ruskom partneru, »te će ona činiti dio sveobuhvatne (od svih zemalja uključenih u projekt), konsolidirane Studije izvedivosti«. Hoće li Hrvatskom prolaziti magistralni vod plinovoda ili tek odvojak, odredit će Gazprom.

– Na temelju te studije Gazprom će naposlijetku odrediti trasu, kapacitete i sve ostale pojedinosti toga dobavnog pravca pod nazivom Južni tok, kažu iz Plinacroa. Napominju i to da realizacija tog projekta ne podrazumijeva, barem ne u prvo vrijeme, izgradnju novog plinovoda, već je namjera Gazproma služiti se već postojećim, izgrađenim plinovodima dovoljnih kapaciteta.

 – Upravo u tom kontekstu početkom 2011. završen je interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska, koji je od 1. srpnja 2011. godine i službeno u radu, i dalje je našim ruskim partnerima iznimno zanimljiv, odgovaraju iz Plinacroa na pitanje Novog lista je li možda Rusija odustala od uključivanja Hrvatske u Južni tok. Sugovornici u Vladi ističu pak da kad je u pitanju sudjelovanje Hrvatske u tom projektu zasad nema sigurne oklade. No, čini se da drugi projekt o kojem su Putin i Kosor razagovarili više nema budućnosti.
 
U Vladi priznaju da nakon početne inicijative za obnovom projekta koji bi značio transport ruske nafte preko Janafovih cijevi do Jadrana, Rusi više ne pokazuju nikakav interes.

 – Dogovoreno je da se počne na razini dvaju ministarstava zaduženih za energetiku razgovarati o tom projektu, no nakon početnih kurtoaznih kontakata, Rusi ne pokazuju baš nikakav interes za Družbu Adriju. Oni su našli druge alternativne pravce, naftovode i luke za svoju naftu. Mi smo svoj trenutak propustili, kaže sugovornik iz Vlade.

Bi li se nešto dogodilo da je Hrvatska nakon sureta premijera u Moskvi bila agresivnija, izvor ne može procjenjivati, ali dodaje da su i Družba Adria i Južni tok, ako ni od njega ništa ne bude, izgubljeni samo hrvatskom krivnjom.

www.novilist.hr
Tagovi: Družba Adria, Janaf, Plinacro, Južni tok, Gazprom, Aleksej Miller, Vladimir Putin, Jadranka Kosor, ZSE:JNAF-R-A
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
ANALIZA - Razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE