GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz EK: Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova

Izvor iz EK: Hrvatska bi u rujnu mogla povlačiti novi novac iz EU fondova
NOVAC IZ EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 21:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska bi u rujnu mogla s Europskom komisijom potpisati Strateški sporazum, dokument neophodan kako bi zemlja počela povlačiti novac iz europskih fondova za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

“To će najvjerojatnije biti u rujnu”, rekao je u ponedjeljak izvor iz Europske komisije za Hinu.

Hrvatska ministrica europskih fondova Nataša Tramišak rekla je u ožujku tijekom Kohezijskog foruma u Bruxellesu da bi Europska komisija mogla odobriti Strateški sporazum u razdoblju "između srpnja i rujna".

U Strateškom sporazumu će biti popis sektora koje Hrvatska želi financirati u tom novom razdoblju, a među najvećim projektima trebala bi biti modernizacija željeznice.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a.

Prethodno financijsko razdoblje u kojem je 27 zemalja povlačilo novac iz europskih fondova u tu svrhu je završilo, a novo od 2021. do 2027. još nije počelo osim za četiri zemlje.

Grčka je prva, još 29. srpnja 2021., usuglasila s Europskom komisijom svoj dokument s popisom sektora koje želi financirati u tom novom razdoblju. To su zatim ove godine postigle Njemačka (19. travnja), Litva (22. travnja) te Austrija (2.svibnja).

Zemlje će moći dio tih sredstava koristiti za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku stiglo oko 17.000.

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura a iz Europskog socijalnog fonda 2 milijarde eura.

Tagovi: Europska komisija, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa, Turisthotel u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa, Turisthotel u fokusu
ZAGREB - Drugi uzastopni tjedni pad indeksa na Zagrebaččkoj burzi refleksija je globalnih zbivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE