GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael: Cjepivo BioNtech/Pfizer znatno manje efikasno protiv delta varijante

Izrael: Cjepivo BioNtech/Pfizer znatno manje efikasno protiv delta varijante
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Prema Ministarstvu zdravstva Izraela, efikasnost cjepiva BioNtech/Pfizer se smanjila zbog tzv. delta varijante: sada sprječava samo 64 posto zaraza. Zaštita od teških oblika COVIDA 19 je ostala visoka.

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravstva, efikasnost cjepiva Biontech/Pfizer značajno se smanjila posljednjih tjedana. Istodobno, proširila se agresivnija delta varijanta koronavirusa, reklo je ministarstvo, dodajući da je od 6. lipnja efikasnost cijepljenja u sprečavanju zaraze pala na 64 posto. To je slučaj i kod sprječavanja bolesti sa simptomima. Međutim, cjepivo i dalje vrlo dobro štiti od teškog tijeka bolesti i hospitalizacije - naime 93 posto.

Ministarstvo je istaklo da su podaci i dalje ograničeni i da je studija preliminarna. Ipak, primjetno je značajno odstupanje od ranijih informacija.

U veljači je izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo da je cjepivo Biontech/Pfizera sprječavalo covid-19 s efikasnošću od 95,8 posto. Pojavu simptoma poput povišene temperture i poteškoća s disanjem sprječavala je u 98 posto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprječavanja boravka u bolnici, ozbiljnih bolesti i smrti - bila čak 99 posto.

Zbog visoke stope cijepljenja, Izrael se može pohvaliti dobrim rezultatima. Već oko dva tjedna broj zabilježenih novih zaraza koronavirusom znatno se povećava. Prema Ministarstvu zdravstva, u nedjelju su opet 334 osobe testirane pozitivno. Posljednji put je početkom travnja otkriveno više od 300 novih infekcija u jednom danu.

Međutim, otprilike dva tjedna nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s virusom, a većina novih zaraza povezana je s varijantom delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji. Mnogi od zaraženih su mladi. Oko 50 posto zaraženih je cijepljeno, a prije nekoliko tjedana ta zemlja je ukinula praktično sva ograničenja.

S obzirom na sve veći broj zaraza liječnici sada raspravljaju kako dalje. Neki zahtijevaju stroža pravila, a ne samo obaveznu masku u zatvorenom prostoru, zahtjev koji ponovo važi, ali se rijetko poštuje.

Drugi stručnjaci upozoravaju ne stvaranja panike i pozivaju se na zauzetost jedinica intenzivne njege pacijentima s covidom-19: U Izraelu je taj broj još uvijek vrlo nizak.

Do sada su o efikasnosti cjepiva protiv delta varijante bila dostupna samo britanska istraživanja. Analiza podataka koju je u lipnju predstavila vlada u Londonu također je došla do zaključka da je kompletna zaštita - s dvije doze cjepiva Biontech/Pfizer ili AstraZeneca – vrlo dobro spriječila teške oblike bolesti.

Agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da je efikasnost otprilike visoka kao i kod prethodno dominantne alfa varijante. U usporedbi s necijepljenima - za potpuno cijepljene rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto.

Pozivajući se na podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, i Stalno povjerenstvo za cijepljenje u Njemačkoj nedavno je izjavila kako je zaštita od delta varijante koju pruža potpuno cijepljenje - kada se radi o teškom tijeku bolesti - slično dobra kao i kod drugih varijanti koronavirusa.

Tagovi: Izrael, Pfizer, BioNtech, cjepivo protiv koronavirusa, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE