GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Između Osijeka i Vinkovaca od danas prometuje niskopodni vlak

Između Osijeka i Vinkovaca od danas prometuje niskopodni vlak
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Između Osijeka i Vinkovaca od četvrtka prometuje novi niskopodni vlak, koji će na toj pruzi zamijeniti dosadašnje motorne vlakove, a vrijedan je 33 milijuna kuna i putnicima nudi puno veću udobnost putovanja.

Novim niskopodnim vlakom danas su iz Osijeka za Vinkovce, zajedno sa skupinom novinara, putovali i osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a na vinkovačkom kolodvoru dočekao ih je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

"Stvorili su se preduvjeti da i u ovom dijelu Hrvatske u sklopu modernizacije željeznice uvedemo niskopodni vlak. Nažalost, imamo samo pet ovakvih vlakova i pokušavamo ih rasporediti na frekventne relacije kakva je između Osijeka i Vinkovaca gdje se godišnje preveze nešto manje od 200 tisuća putnika", kazao je Ukić.

Dodao je i kako će niskopodni vlak, osim na relaciji između Osijeka i Vinkovaca, prometovati i do Županje i Vukovara.

"Između Osijeka i Vinkovaca imamo 16 linija dnevno od kojih će ovaj vlak pokrivati 12 linija, te će tijekom dana u svom režimu prometovanja obaviti i dvije vožnje do Županje i Vukovara. Na taj način nastojimo povezati sve važne centre na području Slavonije i podići kvalitetu prijevozne usluge", istaknuo je Ukić.

Po njegovim riječima, vrijednost niskopodnog vlaka, koji vozi između Osijeka i Vinkovaca i domaće je proizvodnje, je oko 33 milijuna kuna.

Vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta, opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je u vlaku omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).

Po riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, došlo je ključno vrijeme da se željeznice obnove i vrati im se "stari sjaj" jer su i dalje najsigurniji i najjeftiniji prijevoz koji je do sada u Hrvatskoj najmanje korišten.

"Ovime dobivamo moderan vlak, kakav i trebamo imati u 21. stoljeću. Ne želimo na tome stati i radimo na tome da se revitaliziraju i obnove pruge koje povezuju Osijek s Vinkovcima, Vinkovce sa Zagrebom i Osijek sa Zagrebom", kazao je Anušić, koji se nada da će u idućim godinama dobar dio novca kojega će Hrvatska povući iz EU usmjeriti na modernizaciju željezničkih koridora.

Anušić je podsjetio i kako će od početka iduće godine za sve studente s područja Osječko-baranjske županije, bez obzira gdje studiraju, biti omogućen besplatan prijevoz vlakom kojega će u suradnji s HŽ-om subvencionirati Osječko-baranjska županija.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je kako se u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem zalažu za modernizaciju i obnovu željezničkih pravaca, posebice pruge Vinkovce-Zagreb, ali i Vinkovci-Osijek i ostalih pravaca.

Odgovarajući u Osijeku na novinarske upite član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić je podsjetio kako se zadnjih nekoliko godina krenulo u revitalizaciju kompletne željezničke mreže kako bismo kroz nekoliko godina dostigli europsku razinu željezničke infrastrukture.

Upitan što je s dugo najavljivanom obnovom zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekao je da je natječaj za izvođača radova proveden i očekuje se da će na proljeće početi kompletna obnova kolodvorske zgrade.

Tagovi: niskopodni vlak, HŽ Putnički prijevoz, Željko Ukić, Božo Galić
PROČITAJ I OVO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
EURO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
ZAGREB - Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023., a velika većina boji se da će uvođenje jedinstvene valute dovesti do prešutnog povećanja cijena, pokazali su rezultati istraživanja predstavljani u srijedu u Zagrebu.
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
KRIPTOVALUTE
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
FRANKFURT - Oko 10% kućanstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Europske središnje banke (ECB) posjeduje kripto imovinu.
Stotine kafića i trgovina već iskazuje cijene i u eurima, evo zašto
PRIJE ROKA
Stotine kafića i trgovina već iskazuje cijene i u eurima, evo zašto
ZAGREB - Učinak rasta cijena zbog uvođenja eura bit će vrlo blag i jednokratan, a prema iskustvima drugih zemalja, učinak uvođenja eura na inflaciju u novim državama članicama bio je privremen i iznosio je prosječno 0,23 postotna boda.
Azijska tržišta: Indeksi u plusu, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi u plusu, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, dok je euro ojačao prema dolaru jer Europska središnja banka signalizira povećanje kamatnih stopa već u srpnju.
Wall Street: Dow Jones jedini indeks u plusu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones jedini indeks u plusu
NEW YORK – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovno oživjela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE