GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba o Draženu Petroviću: Legenda u bijelom mramoru

Izložba o Draženu Petroviću: Legenda u bijelom mramoru
KOŠARKAŠKI BESMRTNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2015 / 22:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povodom 20. obljetnice postavljanja spomenika velikanu hrvatske i europske košarke Draženu Petroviću u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni u ponedjeljak je u muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu otvorena izložba pod naslovom "Legenda u bijelom mramoru".
To je izložba koja na 15-ak plakata podsjeća na vrijeme kada je tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch poželio da pred Olimpijskim muzejom u Lausanne, u kojemu su još samo spomenici utemeljitelja modernog olimpijskog pokreta barona Pierrea de Coubertina, finskog atletičara Paave Nurmia i češkog dugoprugaša Emila Zatopeka, podigne i spomenik Draženu Petroviću. On je, po Samaranchovim riječima, bio primjer uzornog sportaša u univerzalnim razmjerima i čovjek koji je u olimpijskom duhu povezivao zemlje i narode, a svojim tragičnim završetkom u naponu snage simbolički obilježio epohu.

Hrvatski olimpijski odbor raspisao je 1994. godine natječaj za izradu spomenika s namjerom da hrvatski umjetnici svojim viđenjem njegova lika i djela ostave svjedočanstvo budućim pokoljenjima.

U drugom krugu natječaja ocjenjivački sud u sastavu: Vesna Kusin, Tonko Maroević, Jelena Uskoković, Darko Glavan, Branko Silađin i Ivan Lacković Croata u uži izbor je uzeo radove Marije Ujević Galetović i Branka Ružića iz Zagreba te zagrebačkog skulptora koji živi u Beču Svena Vujčića, a odlučio se za ideju Vaska Lipovca iz Splita koji je spomenik zamislio kao niz od 16 stupova koji su reljefno obrađeni s obje strane. Stupovi predstavljaju godine Draženove karijere, a na svakoj strani je stiliziran njegov karakteristični igrački pokret.

Za realizaciju Lipovčeve ideje iz makedonskog kamenoloma Sivec u pogone pazinskog "Kamena" dopremljen je 22 tone teški kameni blok, koji je po bjelini i finozrnatom sklopu idealan za klesarske radove. Blok je najprije razrezan na pet dijelova iz kojih je izvučeno 16 ploča debljine 15 cm na koje su brački klesari, braća Ivica, Nenad i Željko Nižetić te Pero Rajčević, po Lipovčevoj skici isklesali prepoznatljiv lik Dražena Petrovića.

Svi elementi, gotovo osam tona teškog spomenika, koji se sastoji od 16 mramornih ploča, 109 kilograma tešku kamenu kuglu, te više od 1200 kg teških sjena od inox čelika dopremljen je u Lausanneu u kojoj je 29. travnja prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman otkrio spomenik u čijem podnožju stoji natpis: "Dražen Petrović - košarkaš Hrvatske, Vasko Lipovac kipar, dar Hrvatskog olimpijskog odbora Međunarodnom olimpijskom odboru".

"Bio je to veliki događaj, ne samo za naš sport nego i za našu kulturu, jer je tada prvi put u našoj povijesti hrvatski kipar u inozemstvu podignuo spomenik hrvatskom čovjeku", rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i istaknuo da bez velikog angažmana tadašnjeg predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka i MOO-a Juana Antonija Samarancha ovaj spomenik ne bi nikad bio postavljen na najvidljivijem mjestu u Olimpijskom muzeju u Lauseanni.

Izložbi u Muzeju Dražena Petrovića, uz majku Biserku nazočili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar, njegov pomoćnik za sport Tomislav Paškvalin, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, te olimpijci Danira Bilić, Nika Fleiss i Gordan Kožulj i drugi poštovatelji lika i djela Dražena Petrovića.

Na kraj je prikazan prigodni film Antuna Vrdoljaka u kojem su prikazane sve faze nastajanja spomenika Draženu Petroviću.

Tagovi: Dražen Petrović, Legenda u bijelom mramoru, Juan Antonio Samaranch, Vasko Lipovac, Antun Vrdoljak
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE