GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba i projekcije posvećene Branku Gavelli

Izložba i projekcije posvećene Branku Gavelli
U ČAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2012 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Projekcijom dokumentarnog filma "Tajna Branka Gavelle" scenarista i redatelja Hrvoja Juvančića u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella počeo je program "Dana posvećenog Dr. Branku Gavelli", kojim to kazalište danas obilježava pedeset godina od smrti osnivača teatra u Frankopanskoj 10 po kojemu je dobilo ime.
Projekcija je uvod u znanstveno-stručni simpozij na temu "Dr. Branko Gavella – riječ i prostor", na kojemu će o slavnome redatelju, teoretičaru, kazališnom pedagogu i književniku govoriti poznati hrvatski teoretičari, teatrolozi i povjesničari.

Uz književne povjesničare Branka Hećimovića, Ivicu Matičevića i Antuna Paveškovića, o Gavelli će govoriti i njegovi učenici i studenti - kazališni, televizijski i filmski glumci Tonko Lonza i Pero Kvrgić, publicistica i teatrologinja Ana Lederer, glumica, redateljica i teoretičarka Dubravka Crnojević – Carić, pjesnikinja i dramaturginja Sibila Petlevski, te ugledni dramatičar Boris Senker, koji će govoriti o redateljima postgavellijanske generacije - 30 godina poslije.

Program će večeras zaključiti projekcija filmskog zapisa predstave "U logoru" Miroslava Krleže u Gavellinoj režiji. Riječ je o snimci prve Gavelline predstave na pozornici Zagrebačkoga dramskog kazališta, preteče GDK-a Gavella, kojom je "njegovo" kazalište 1954. službeno započelo svoj rad.

Program "Dana posvećenog Dr. Branku Gavelli" u kazalištu koje je utemeljio i koje nosi njegovo ime donosi također i još prošli mjesec otvorenu izložbu o njegovu liku i djelu "Gavella u Gavelli" u atriju kazališta, ostvarenu u suradnji s Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Izložba donosi deset panoa na kojima su kroz fotografije, kopije listića predstave i kopije novinskih recenzija predstavljene drame koje je Gavella postavio u tome kazalištu. Uz vrijedne privatne bilježnice, redateljske knjige s rukom pisanim didaskalijama i Gavellinim originalnim crtežima za scenografiju, među ostalim su također izloženi umjetnikov štap i šešir te posmrtna maska.

Osim što je pisao kazališne kritike i prevodio s francuskoga, njemačkoga, talijanskoga, češkoga i engleskoga jezika, Branko Gavella (1885.-1962.) bio je pedagog, teatrolog i kazališni redatelj koji je režirao oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela. Objavljivao je studije i eseje o hrvatskim dramatičarima i pjesnicima te književne i umjetničke portrete i tekstove o estetici kazališta i glume. Autor je knjiga "Hrvatsko glumište", "Glumac i kazalište" i "Književnost i kazalište", a napisao je i neka fikcionalna književna djela - "Pjesmu radu" (1943.) , te neobjavljeni govorni oratorij "Put Hrvata" (1944.), rukopis kojega je također predstavljen izložbom u atriju Gavelle.

Smatran jednim od najvećih umjetnika što ih je imala hrvatska pozornica, taj redatelj svjetskoga glasa, stvaralac i teoretičar svojim je djelom postao pojmom i simbolom cijelog kazališnog razdoblja, a njegovo je ime ostalo zauvijek upisano u nazivu kazališta nastalog kada je 29. svibnja 1953. pristao biti predvodnikom skupini mladih glumaca i redatelja, većinom "pobunjenka" iz HNK-a, koji su "preuzevši" zgradu tzv. Maloga kazališta u Frankopanskoj 10 utemeljili Zagrebačko dramsko kazalište, preteču današnjeg GDK-a Gavella.

Izložba i dan posvećen Branku Gavelli samo su dio događanja kojima se hrvatska kazališna i umjetnička scena u ovoj godini prisjeća velikoga umjetnika. Sutra u Hvaru počinju njemu posvećeni 39. dani hvarskog kazališta, na kojima će brojni sudionici iz Hrvatske i inozemstva pokušati na nov način protumačiti i vrednovati sve aspekte Gavellina djela.

Tagovi: Branko Gavella, Boris Senker, Tonko Lonza, Pero Kvrgić, Branko Hećimović, Ana Lederer, Hrvoje Juvančić
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE