GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba grafika Salvadora Dalija od večeras u Rovinju

Izložba grafika Salvadora Dalija od večeras u Rovinju
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2014 / 11:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz uobičajenu turističku ponudu Rovinj će ove sezone posjetiteljima pružiti i jedan poseban kulturni događaj - izložbu grafika jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, Salvadora Dalija, koja se otvara večeras u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, a trajat će do početka listopada.
Na izložbi, koju je u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, pogledalo oko sto tisuća ljudi, predstavit će se više od 130 Dalijevih grafika iz dva njegova najopsežnija, stilski raznovrsna opusa "Božanstvena komedija" iz 1964. i "Biblija Sacra" iz 1967., a postav donosi i dekompoziciju drvoreza "Božanstvene komedije" iz 70 grafičkih otisaka te kip Dantea.

Ta dva opusa pokazuju pogled ekscentričnog umjetnika na Bibliju i Danteovu "Božanstvenu komediju" u izboru radova koji, ističe se u najavi izložbe, zbog same tehnike nastajanja zauzimaju posebno mjesto u stvaralaštvu slavnog španjolskog slikara, kipara, pisca, dizajnera, autora filmova.

Salvador Dali (1904.-1989.) još se kao adolescent počeo zanimati za grafiku i ilustracije, no iz tog razdoblja sačuvano je vrlo malo njegovih djela. Tridesetih godina prošlog stoljeća se kao nadrealist počeo intenzivno baviti ilustracijom knjiga, a njegov grafički opus u konačnici obuhvaća skoro dvije tisuće djela, nerijetko je riječ o grafičkim mapama i serijama kojima je komentirao pojedina književna djela.

Izložba u Rovinju organizira se u suradnji sa slovenskom galerijom Deva Puri sa sjedištem na Bledu. U svojem dugogodišnjem djelovanju u Sloveniju su doveli izložbe Salvadora Dalija, Marca Chagalla, Pabla Picassa, te niz suvremenih umjetnika.

Zavičajni muzej grada Rovinja, smješten u baroknoj palači grofova Califfi, osnovan je 1954. na inicijativu rovinjskih likovnih umjetnika kako bi se tamo odvijala bogata izlagačka aktivnost i prikupljale umjetnine. I danas muzej ima dvostruku ulogu - kao gradska galerija i stalni muzejski postav, no zbog skučenosti prostora posjetiteljima je dostupan tek manji dio bogatog muzejskog fundusa.

Izložba grafika Salvadora Dalija bit će otvorena do 5. listopada.

Tagovi: Salvador Dali, Rovinj, Pablo Picasso
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE