GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama

Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 20:45
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U pet mjeseci 2021. promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama u Hrvatskoj bio je otprilike isti, oko 900 milijuna kuna. Dakle, zaokret prema novim tehnologijama je krenuo. Stvara se jedan svijet u kojem ljudi mogu platiti kavu bitcoinom, i za to postoji tehnologija, koja to pokriva, radi, podupire, a bazirana je na kriptomjenjačnicama.

Prema podacima koje od njih dobivamo, očekujemo da bi ove godine promet prešao dvije milijarde kuna, rekao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na konferenciji Fintech – inovacije, rizici i odgovornost koja je održana u Opatiji, u organizaciji Hanfe i Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Radi se, dakle, nastavio je Žigman, o jednom već ozbiljnom prometu i količini novca, odnosno kriptoimovine, koja se tu vrti. Dakle, promet na jednom vrlo reguliranom financijskom tržištu, kao što je burza, gdje se moraju znati licencije, biti puno kapitala, itd., zapravo je u ravni s kriptomjenjačnicama u Hrvatskoj, naglasio je Žigman.

Kaže da su “blockchain i kriptoimovina globalni, a perspektiva je za sada lokalna jer jako puno ovisi koliko tko u kojoj zemlji dozvoli da se nešto radi”.

– Kreiranje kriptoimovine se dogodilo u vrijeme financijske krize (2008.), i interes je bio da se stvori novi financijski sustav na koji tradicionalni institucionalni okvir neće imati upliva. Fintech je revolucija, nezaustavljiv fenomen, koji ide naprijed, ima veliki utjecaj na rast i razvoj, te konkurira tradicionalnim financijskim tržištima.

Niz je raznih financijskih institucija ušlo u kriptoimovinu, npr. bitcoin, i tu bi se mogao stvoriti problem za nas regulatore. Jer, ako se nešto bitcoinu dogodi, onda ćemo kao reguatori, ako dođe do “efekta prelijevanja” imati problem s financijskom stabilnošću.

Dakle, regulatori i zakonodavci se tu moraju uhvatiti u koštac s rizicima i osigurati da se ne dogode potresi na tržištu. Unatoč brzom rastu kriptoimovine, bitcoin još uvijek nema veliki udio u imovini, ali tempo rasta je jako velik, opisivao je Žigman.

Kaže da Europska komisija, svi regulatori i sve članice rade na novoj regulativi i već 2022. će biti u mogućnosti da je dijelom implementiraju.

– Rudarenje bitcoinom je došlo do zenita i u tom kontekstu se usporava cijela priča. Bitcoin je najzastupljeniji, iako na tržište ulaze novi igrači. Cijena bitcoina je ekstremno volatilna, a njeni vrhunci svima pokazuju, i daju upozorenje, da se radi o imovini koja još uvijek nema neku stabilnu vrijednost.

U tom kontekstu moguća su razna iznenađenja, upozorio je Žigman. Bitcoin je, veli, nastao u vrijeme financijske krize, prije 13 godina.

– U to vrijeme se tek malo entuzijasta bavilo time, ali nije možda slučajno da je nastao baš tada. Želja onih koji su ga kreirali je vjerojatno bila nešto sasvm drugo i nisu sigurno očekivali da tadašnji izrudareni bitcoin danas vrijediti pravo bogatsvo.

Ako se uspoređuju perfomanske kriptoimovine u odnosu na tradicionalne oblike ulaganja u 2020. (obveznice, zlato, burzovni indeksi), onda se vidi da dok su se tradicionalni “vukli” oko nule i davali jedan vrlo skroman rast, ethereum i bitcoin su zapravo rasli strelovito i privlačili veliki broj onih koji su investirali u takve oblike imovine, da ne spominjem i poznate ‘celebritije’ koji su na razne načine tome pripomogli.

Slika za 2021., u ovih nekoliko mjeseci, pokazuje da nastavak velikog prinosa i ulazaka u kriptoimovinu, za razliku od tradicionalne, koja je čak pokazivala negativne rezultate. Recimo, za obveznice i zlato je performans bio u ovoj godini negativan.

Stoga i kod nas regulatora postoji veliki oprez prema tome kako se postaviti prema ovakvim pokazateljima. Naime, vrlo je teško objasniti zašto ulagati u tradicionalne oblike imovine, kada imate i nekakvu novu imovinu koja izgleda zgodno, zanimljivo, a pokazuje i odlične rezultate.

Svemu tome je vjerojatno pridonijela i ova koronakriza u kojoj su mnogi sjedili doma i bili u situaciji da traže neke oblike u koje će ulagati, a koji su alternativni, i zapravo jahati na tom valu koji je kreirao prije svega bitcoin, opisao je Žigman dodajući da i u 2021. bitcoin gubi dah, no “ovi ostali se još jače infiltriraju i zaokupljaju pažnju investitora”.

Tagovi: Zagrebačka burza; kriptovalute, bitcoin, Ante Žigman, kriptomjenjačnice
PROČITAJ I OVO
Wall Street pao nakon pet dana rasta
PAD
Wall Street pao nakon pet dana rasta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, prvi put nakon pet dana rasta, pa su skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači bili oprezni uoči objave poslovnih rezultata niza tehnoloških divova.
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
SPAJANJE HRVATSKE
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
ZAGREB - San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE