GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izjašnjavanje na referendumu o pruzi Divača-Koper?

Izjašnjavanje na referendumu o pruzi Divača-Koper?
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2017 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Glavnom investicijskom projektu slovenskog premijera Mire Cerara prijeti blokada ili odgoda nakon što je u ponedjeljak skupina građana u parlamentarni postupak dala inicijalne potpise za održavanje referenduma o zakonu za gradnju nove pruge od Kopra do Divače, što ga je parlament na prijedlog vlade nedavno usvojio većinom glasova.

Vili Kovačič, predsjednik civilne inicijative bliske jednoj oporbenoj stranci, predao je u parlament 4500 potpisa sa zahtjevom za referendum na kojemu bi se Slovenci izjasnili žele li tu prugu graditi temeljem prihvaćenog zakona, za koji inicijatori smatraju da je neodrživ i nepotreban te da poskupljuje troškove gradnje koji bi se, kako ocjenjuju, smanjili kao bi se trasa pruge promijenila i umjesto stranog kapitala koristio domaći.

Pruga se može sagraditi vlastitim sredstvima, bez stranog kapitala i europskih fondova, izjavio je Kovačič.

Prema procjenama slovenske vlade, nova pruga od Kopra do Divače, koja bi povećala kapacitete slovenske komercijalne luke i njenu konkurentnost među jadranskim lukama, stajala bi oko milijarde eura, a sredstva bi se dobila od Mađarske i drugih država koje gravitiraju koparskoj luci te iz fondova Europske unije.

Ako protivnici takvog modela u mjesec dana prikupe 40.000 potpisa protiv vladina zakonskog rješenja i modela gradnje, predsjednik parlamenta morat će o zakonu raspisati referendum.

Premijer Miro Cerar ocijenio je nedavno da se referendumom pokušava minirati najvažniji investicijski projekt njegove vlade do sada.

"Referendum može zaustaviti taj projekt te ugroziti naše razvojne mogućnosti i narušiti našu kredibilnost", kazao je nedavno Cerar, istaknuvši da projekt gradnje drugog kolosijaka pruge Koper-Divača ima potporu država Višegradske skupine, posebno Mađarske koja je spremna uložiti i sredstva, te da ga podržavaju i neke druge europske države.

"Nije dobro da se ta tema koristi za buduću predizbornu kampanju", kazao je Cerar, aludirajući na Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, kojoj su bliski neki inicijatori referenduma.

Oni tvrde da bi pruga duga 27 kilometara, čija teška trasa uključuje niz vijadukata i tunela, nije financijski i građevinski racionalno rješenje, te da postoje alternativa koju su predložili stručnjaci, no da vlada inzistira na rješenju koje pogoduje građevinskim, političkim i financijskim lobijima.

Tagovi: pruga Koper-Divača, Vili Kovačič, Miro Cerar, Luka Koper, pruga Divača-Koper
PROČITAJ I OVO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE