GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Srpski turizam neprepoznatljiv na međunarodnoj mapi

IZIT: Srpski turizam neprepoznatljiv na međunarodnoj mapi
TURISTIČKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2013 / 10:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Sa ostvarenih oko 805.000 noćenja, turistički promet u Srbiji je u prva dva meseca 2013. godine bio niži za 0,7 odsto u odnosu na stanje iz istog perioda 2012. godine, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).
To je primarno posledica pada broja noćenja domaćih gostiju za 1,3 odsto, jer domaći gost čini 73,3 odsto ukupnog broja noćenja u turističkim destinacijama Srbije.

Istovremeno, broj noćenja stranih turista je povećan za blagih 0,8 odsto, što je, s obzirom na njihov udeo u ukupnom broju noćenja u prva dva meseca u ovoj godini, nedovoljno da popravi "anemičnu dinamiku" ukupnog turističkog prometa.

Iz toga proizilazi da srpski turizam pati od neprepoznatljivosti na međunarodnoj turističkoj mapi, s jedne, te slabe kupovne moći domaćeg stanovništva, s druge strane, naveo je IZIT.

Sve dok se ne obezbede uslovi za jačanje životnog standarda stanovništva i ne stvore bazične infrastrukturne pretpostavke za razvoj turizma, bez obzira da li se radi o saobraćajnicama, lukama, smeštajnim kapacitetima i slično, turizam u Srbiji neće moći da izađe iz "čeljusti recesije" u kojoj se nalazi, ocenio je taj institut.

U periodu januar - februar 2013. godine veliki podbačaj je zabeležio Beograd, što je velikim delom doprinelo negativnoj dinamici ukupnog turističkog prometa u Srbiji.

Naime, sa ostvarenih 129.721 noćenjem u naznačenom vremenskom intervalu, broj noćenja u glavnom gradu je redukovan za čak 13,6 odsto, i to domaćih gostiju za 26,2, a stranih za 8,3 odsto.

I banjska mesta sa registrovanih 152.722 noćenja, beleže pad broja noćenja po stopi od 8,5 odsto i time takođe postaju "katalizator negativne dinamike" ukupnog turističkog prometa u Srbiji.

Nasuprot tome, a zahvaljujući punoj zimskoj sezoni, planinski centri sa ostvarenih skoro 355.000 noćenja beleže pozitivnu dinamiku po stopi od 2,3 odsto, što nije bilo dovoljno da se iz "minusne zone" pređe u zonu rasta ukupnog turističkog prometa.

Koliko je Srbija neprepoznatljiva kao turistička destinacija vidi se iz podatka da skoro 36 odsto stranih turista čine gosti iz nekadašnjih jugoslovenskih republika. Iz Crne Gore (25.632), Bosne i Hercegovine (16.618), Slovenije (14.753), Hrvatske (11.735) i Makedonije (8.652) u periodu januar - februar 2013. godine u Srbiji je noćilo ukupno 77.030 turista.

Od ostalih zemalja iz kojih su dolazili gosti i noćili u Srbiji izdvajaju se Italija (17.422), Rusija (16.068) i Nemačka (9.376). Tu se primarno radi o dolasku gostiju iz poslovnih pobuda, što potvrđuju i podaci o tome da su tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera Srbije upravo te tri zemlje.

Tagovi: srpski turizam, turizam, Beograd, IZIT, Institut za tržišna istraživanja
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE