GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Srbija u julu tone u recesiju

IZIT: Srbija u julu tone u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2014 / 14:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Nedavne poplave negativno će se odraziti na privredne aktivnosti u zemlji, i već početkom jula može se očekivati da će Srbija ući u recesiju, a inflacija neće ostati u planiranim okvirima usled očekivanog rasta cena hrane i usluga, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.
"U maju se očekuje "duboka provalija", a već u julu, na kraju drugog kvartala, imaćemo izvesnu recesiju", rekao je Đogović procenjujući efekte katastrofalnih poplava, čije se analize tek očekuju.

Mada je ocenio da inflacija neće biti problem za održanje makroekonomske stabilnost zemlje, Đogović je na konferenciji za novinare rekao da će na kraju drugog kvartala inflacija biti minimum pet odsto, sa tendencijom daljeg rasta, ukazujući da neće ostati u planiranim okvirima od cectiri plus minus 1,5 odsto.

Nedavne poplave u Srbiji imaće negativne efekte na industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i na pad bruto-domaćeg proizvoda. Zato, dodao je, država mora da preduzme hitne mere, među kojima je i novi stend baj aranžman sa MMF-om u septembru, u kojem bi trebalo da zatražimo podršku za reprogram dugova prema Fondu i prema drugim međunarodnim finansijskim institucijama da bi se predupredio bankrot zemlje, upozorio je Đogović.

Problem za Srbiju do kraja godine biće rast budžetskog deficita i javnog duga Srbije i zbog toga je važna saradnja sa MMF-om, kako bi se ti dugovi sanirali, kazao je Đogović.

Komentarišući reformske mere vlade, Đogović je primetio da i nova vlada ekonomsku politiku bazira na državnim podsticajima, što, ocenii je, nije dobro na duži rok i podsetio da država planira i dalje izdvajanje subvencija preduzećima u restruktuiranju, javnim preduzećima, subvencionisanje kamatnih stopa za kredite malim i srednjim preduzećima, za nova zapošljavanja i stranim investitorima.

"Subvencije mogu biti svojevrsni izduvni ventil da se primenjuju kraći vremenski period, ali neće obezbediti stabilan i dugoročni privredni rast", ukazao je Đogović. Naglasio je da su Srbiji potrebne suštinske sistemske reforme za promenu uslova privređivanja i da su one neodložne.

Predstavljajući analizu IZIT-a o tekućim privrednim kretanjima, Đogović je naveo da je u maju zabeležen rast prometa u maloprodaji, najviše zahvaljujući poseti gastarbajtera, ali od jula, usled najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru od 10 odsto i uvođenja platnih razreda, imaćemo pad prometa.

Đogović je napomenio da bez obzira na elementarnu nepogodu, građevinarstvo će imati dosta posla, što će obezbediti njegov robustan rast, kao i industrije građevinskog materijala.

Tagovi: Institut za tržišna istraživanja, IZIT, recesija, Saša Đogović, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo
APEL
HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) upozorila je da bi zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima, te uslijed preporuka nekih susjednih zemalja za ograničavanjem putovanja u RH, bilo neodgovorno prema turizmu i građanima.
Nemojte otpisivati dolar, evo zašto
TRŽIŠTE
Nemojte otpisivati dolar, evo zašto
ANALIZA - Američke federalne rezerve (FED) provode najširu monetarnu politiku, dok ga druge glavne središnje banke u tome slijede.
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
ZLATO
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
BEOGRAD - Kompanija sa sedištem u Kanadi Medgold Resources saopštila je da je pronašla preliminarne rezerve od gotovo sedam miliona tona rude (više od 19,3 tona zlata) procenjenih na više od milijardu dolara, u južnoj Srbiji na granici sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz uobičajeno slabašan promet za ljeto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE