GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Srbija u julu tone u recesiju

IZIT: Srbija u julu tone u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2014 / 14:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Nedavne poplave negativno će se odraziti na privredne aktivnosti u zemlji, i već početkom jula može se očekivati da će Srbija ući u recesiju, a inflacija neće ostati u planiranim okvirima usled očekivanog rasta cena hrane i usluga, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.
"U maju se očekuje "duboka provalija", a već u julu, na kraju drugog kvartala, imaćemo izvesnu recesiju", rekao je Đogović procenjujući efekte katastrofalnih poplava, čije se analize tek očekuju.

Mada je ocenio da inflacija neće biti problem za održanje makroekonomske stabilnost zemlje, Đogović je na konferenciji za novinare rekao da će na kraju drugog kvartala inflacija biti minimum pet odsto, sa tendencijom daljeg rasta, ukazujući da neće ostati u planiranim okvirima od cectiri plus minus 1,5 odsto.

Nedavne poplave u Srbiji imaće negativne efekte na industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i na pad bruto-domaćeg proizvoda. Zato, dodao je, država mora da preduzme hitne mere, među kojima je i novi stend baj aranžman sa MMF-om u septembru, u kojem bi trebalo da zatražimo podršku za reprogram dugova prema Fondu i prema drugim međunarodnim finansijskim institucijama da bi se predupredio bankrot zemlje, upozorio je Đogović.

Problem za Srbiju do kraja godine biće rast budžetskog deficita i javnog duga Srbije i zbog toga je važna saradnja sa MMF-om, kako bi se ti dugovi sanirali, kazao je Đogović.

Komentarišući reformske mere vlade, Đogović je primetio da i nova vlada ekonomsku politiku bazira na državnim podsticajima, što, ocenii je, nije dobro na duži rok i podsetio da država planira i dalje izdvajanje subvencija preduzećima u restruktuiranju, javnim preduzećima, subvencionisanje kamatnih stopa za kredite malim i srednjim preduzećima, za nova zapošljavanja i stranim investitorima.

"Subvencije mogu biti svojevrsni izduvni ventil da se primenjuju kraći vremenski period, ali neće obezbediti stabilan i dugoročni privredni rast", ukazao je Đogović. Naglasio je da su Srbiji potrebne suštinske sistemske reforme za promenu uslova privređivanja i da su one neodložne.

Predstavljajući analizu IZIT-a o tekućim privrednim kretanjima, Đogović je naveo da je u maju zabeležen rast prometa u maloprodaji, najviše zahvaljujući poseti gastarbajtera, ali od jula, usled najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru od 10 odsto i uvođenja platnih razreda, imaćemo pad prometa.

Đogović je napomenio da bez obzira na elementarnu nepogodu, građevinarstvo će imati dosta posla, što će obezbediti njegov robustan rast, kao i industrije građevinskog materijala.

Tagovi: Institut za tržišna istraživanja, IZIT, recesija, Saša Đogović, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
REAKCIJE
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u povodu današnjeg zagrebačkog prosvjeda cestovnih prijevoznika ističe kako teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički, te da je vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru.
Kako će izgledati putovanja budućnosti?
PUTOVANJA
Kako će izgledati putovanja budućnosti?
LONDON - Mnogi koji ne mogu zamisliti život bez putovanja bili su prisiljeni odgoditi svoje planove putovanja za neka bolja vremena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE