GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Sporazum sa MMF-om u februaru ili martu

IZIT: Sporazum sa MMF-om u februaru ili martu
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2012 / 13:14
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbija će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnih fondom napraviti najverovatnije u februaru ili martu, što će biti dobro za srpsku privredu, izjavio je danas analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.
"MMF nije samo ekonomska institucija, već ima i politički element, pa verovatno čekaju da vide kako će se rešavati kosovski problem", rekao je Đogović novinarima.

Takođe, uslov za novi sporazuma je i izmena zakona o Narodnoj banci Srbije, dodao je on.

"Postoji velika verovatnoća da će aranžman sa MMF - om zaista biti i napravljen, što će biti dobro i za Vladu Srbije, jer će onda dobiti puna jedra za sprovođenje ekonomske politike i punu podršku te međunarodne finansijske institucije, a onda možemo da računamo i na ozbiljnim reformama u javnom sektoru", naveo je Đogović.

U periodu kada je počela svetska ekonomska kriza MMF je bio, kako je rekao, veoma fleksibilan i popuštao je prethodnoj vladajućoj garnituri u Srbiji, koja nije "rešavala probleme, već ih gurala pod tepih".

Đogović je rekao da je zatim došlo do eksplozije tih problema i suočavanja sa istinom, kao i da nova vlast nema mnogo manevarskog prostora da bi mogla da se bavi kozmetičkim a ne suštinskim stvarima u ekonomskoj politici.

"Očekujem i reforme penzionog i zdravstvenog sistema kako bi se dodatno rasteretio budžet", dodao je on.

Đogović je kazao da su precenjeni prihodi u projekciji budžeta za 2013. i da se može očekivati deficit veći od četiri odsto BDP - a umesto planiranih 3,6 odsto, pa postoji mogućnost da iduće godine ubrzo dođe do rebalansa budžeta u dogovoru sa MMF - om.

Vlada Srbije je u prvih 100 dana rada imala dobre rezultate, pre svega u borbi proitiv mita i korupcije, ali Srbija još nije izbegla mogući "grčki scenario", izjavio je Đogović.

Prethodna vlada je imala više marketinški pristup ekonomskim problemima, dok je ova vlada svesna dubine ekonomske i društvene krize u kojoj se zemlja nalazi i u skladu sa tim je kreiran ambiciozan budžet za iduću poslovnu godinu, rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je 100 dana kratak period, a kao prvi negativan element rada vlade naveo je nedostatak jasnog plana restrukturiranja javnog sektora, koji se i dalje širi i "sprečava da organizam srpske privrede počne da diše bez aparata u vidu raznih subvencija ili kredita".

Govoreći o pozitivnih rezultatima, Đogović je istakao da je vlada pokazala ozbiljan strateški pristup u borbi protiv korupcije, jasno se pozicionirala ka evropskim integracijama i na realnim osnovama pravi plan za rešavanje "kosovskog čvora", koji neće ugroziti put Srbije ka približavanju evropskih standarda.

Pozitivni rezultati vlade su, prema njegovim recicma, takođe konkretizovanje dalje saradnje sa Rusijom, prepoznavanje energetike i poljoprivrede kao strateških grana, otklonjene su prepreke oko imovinsko-pravnih odnosa koji su kočili gradnju Koridora 11 na kojoj su angažovani Azerbejdžanci, uskoro će biti angažovani i Kinezi i drugo.

Đogović je rekao su negativni elementi u prvih 100 dana rada vlade to što je novi budžet baziran uglavnom na povećanim poreskim opterećenjima upravo zbog nepostojanja programa transformacije javnog sektora u svim oblastima, prisutan populizam u vezi sa neotpuštanjem zaposlenih u javnom sektoru i povećanja plata i penzija za dva odsto.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, MMF, Institut za tržišna istraživanja, IZIT, Saša Đogović
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE