GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Spoljni dug Srbije uvećan za petinu od kraja 2008. godine

IZIT: Spoljni dug Srbije uvećan za petinu od kraja 2008. godine
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2013 / 10:32
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ukupan spoljni dug Srbije krajem januara 2013. godine iznosio je skoro 25,4 milijarde evra, što je za 1,3 odsto manje nego prethodnog meseca, ali je u odnosu na stanje s kraja 2008. godine, ukupan spoljni dug Srbije uvećan za petinu, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).
Prema tome, na mesečnom nivou je evidentno usled uticaje sezone, došlo do kratkotrajnog zatišja u tempu zaduživanja, ali kako se obaveze prema kreditorima i budžetskim obveznicima ne mogu izmirivati bez ulaska u nove dugove, to je sasvim izvesno da će već od februara ukupan spoljni dug Srbije porasti, ocenio je IZIT.

Ono što je donekle olakšavajuća okolnost jeste da se za potrebe punjenja budžeta na međunarodnom finansijskom tržištu dobijaju povoljnije pozajmice nego u prethodnom periodu i tako stvara prostor da se novim pozajmicama vrate nepovoljniji dugovi iz prethodnog perioda.

Međutim, bez suštinskih reformskih zahvata u javnom sektoru koji "guši" privredu, a koja stalno traži nove "infuzije" novca iz tuđih izvora finansiranja, samo se odlaže eksplozija ukupnog, ne samo spoljnog nego i unutrašnjeg duga, naveo je taj institut.

Spoljni dug javnog sektora je koncem januara iznosio 11,98 milijardi evra i za 1,7 odsto bio je manji nego u decembru prošle godine. No, u odnosu na stanje iz decembra 2008. godine, spoljni dug države je porastao za 83,7 odsto.

Spoljni dug koji je indukovao privatni sektor krajem januara iznosio je 13,4 milijarde evra i za 0,9 odsto bio manji nego u poslednjem mesecu 2012. godine.

Za razliku od države, banke i preduzeća su u odnosu na stanje iz 2008. godine redukovali svoj spoljni dug za 7,1 odsto, što ukazuje na njihovo racionalnije ponašanje, ali i na preinvestiranje preduzeća u prethodnom periodu, pa su bila prinuđena da, u uslovima slabije privredne aktivnosti, stopiraju nova zaduživanja kako bi mogli da izmiruju obaveze prema kreditorima, pa čak i prodajom dela imovine.

Usled postojeće dinamike u zaduživanju javnog i privatnog sektora, permanentno je raslo učešće države, a smanjivalo se učešće privatnog sektora u kreiranju ukupnog spoljnog duga zemlje.

Tako je sa 30,9 odsto u 2008. godini, spoljni dug javnog sektora u ukupnom dugu Srbije prema inostranstvu na kraju decembra 2012. godine učestvovao sa 47,4 odsto, da bi se to učešće u januaru 2013. zanemarljivo spustilo na kotu od 47,2 odsto.

S druge strane, udeo privatnog sektora je smanjen sa 69,1 na 52,6 odsto krajem 2012, odnosno 52,8 odsto u prvom mesecu ove godine.

Tendencije rasta učešća javnog i smanjivanja udela privatnog sektora u kreiranju ukupnog spoljnog duga Srbije biće zakonomerne i u 2013. godini, tako da je realno očekivati da više od polovine spoljnog duga Srbije na kraju ove godine čini javni sektor, navedeno je u biltenu IZIT-a.

Tagovi: IZIT, Institut za tržišna istraživanja, spoljni dug Srbije, spoljni dug
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE