GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Bolji standard građana Srbije tek u 2014. godini

IZIT: Bolji standard građana Srbije tek u 2014. godini
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2013 / 12:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U 2013. godini se može očekivati rast Bruto domaćeg proizvoda do 2,5 odsto, ali ne i bolji životni standard što bi trebalo da se dogodi u 2014. godini, ocenio je danas analitičar Instituta za istraživanje tržišta (IZIT) Saša Đogović.
Ukoliko se pokrene Železara Smederevo, uz jače upošljavanje i izvoz Fiata, veću proizvodnju modernizovanih rafinerija i bolji poljoprivredni rod i angažovanje domaćih prehrambenih prizvodnih kapaciteta, postoje realni izgledi da se u 2013. napravi osetniji pozitivan iskorak u odnosu na 2012. godinu, rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, prepoznate su poljoprivreda, energetika i IT tehnologije kao strateške privredne grane i napravljeni su izvesni napori u njihovom oživljavanju i stavljanju u funkciju razvoja zemlje posebno preko saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kada je reč o energetici tu su potencijalni partneri iz nekih drugih zemalja, poput Italije, Kine, Rusije, a nije isključena mogućnost bliže saradnja Elektoprivrede Srbije i nemačke elektroenergetske kompanije, dodao je Đogović. Kako je ukazao, bolji životni standard građani bi trebalo da osete u 2014. godini.

"Za tako nešto potrebno je jato novih investicija i transformisanje podržavljenih i javnih preduzeća kako bi se privreda oslobodila kanceroznog tkiva i počela da funkcioniše na tržišnim principima, bez privilegovanih igrača", ocenio je Đogović.

On je napomenuo da je u privrednom pogledu 2012. godina bila izgubljena, ali je na samom kraju počelo zaustavljanje negativnih trendova i preduzete su određene aktivnosti u kresanju parafiskalnih nameta dok je u najavi pročešljavanje raznih nakanada.

Usvojena je odluka da se više ne daju garancije državnim preduzećima, što znači da se ozbiljnije razmišlja o njihovom restrukturiranju i profesionalizaciji rada, kazao je Đogović.

On je dodao da su pojednostavljene procedure za investiranje u energetskom sektoru, obustavljeno plaćanje naknade za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine i izražena spremnost u privlačenju stranih investitora navodeći primer UAE. Sadržajnija je ekonomska saradnja sa ruskim tržištem i najzad, povela se energična borba protiv mita i korupcije, istakao je Đogović.

Tagovi: Institut za tržišna istraživanja, IZIT, Saša Đogović, Železara Smederevo, Fiat automobili Srbija, energetika, Elektroprivreda Srbije, EPS
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
REAKCIJE
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u povodu današnjeg zagrebačkog prosvjeda cestovnih prijevoznika ističe kako teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički, te da je vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE