GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IZIT: Aranžman sa MMF-om sprečava težak pad srpske ekonomije

IZIT: Aranžman sa MMF-om sprečava težak pad srpske ekonomije
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2014 / 12:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ako Vlada Srbije ugovori aranžman sa MMF-om, mogli bi se obezbediti jeftiniji izvori finansiranja i prebroditi period teških "hiruških zahvata" u reformama javog sektora, rečeno je danas na konferenciji za novinare o tekućim privrednim kretanjima na Institutu za tržišna istraživanja (IZIT).

Saradnik Instituta Saša Đogović rekao je da će u prvom kvartalu ove godine biti izraženi inflacioni tokovi i da od toga kako će se napraviti program sa MMF-om zavisi dalji razvoj ekonomske slike zemlje.

"Dobro će biti da se uz novi paket ekonomskog programa, koji će se usaglašavati, obezbede jeftiniji izvori finansiranja kako bi se prebrodio period hiruških zahvata u reformama javnog sektora", rekao je Đogović.

Reforme će biti bolne, dodao je, ali njihovo odlaganje nije dobro jer će biti još bolnije - najvažnije je da se reši, između ostalog, status preduzeća u restruktiriranju, korporatizacija javnih preduzeća...

Naveo je da će budućoj vladi Srbije neophodan partner biti MMF sa kojim bi pokrenula konzistentan program reformi, a koji je već bio najavljen preko novih zakona o privatizaciji i stečaju, kao i radnog zakonodavstva.

"Ukoliko se naprave aranžmani sa MMF-om i Svetskom bankom postoje, izgledi da će se iz zone slobodnog pada srpska makroekonomska putanja pomeriti u pravcu ka izlasku iz pada u ambis", navodi se i u publikaciji instituta.

U dokumentu IZIT-a navodi se da ćemo, ako se skorije ne zaključi aranžaman sa MMF-om koji bi bio garant sprovođenja dugo najavljivanih reformi, biti svedoci erodiranja vrednosti dinara i topljenja domaćih deviznih rezervi. Zato je u interesu Srbije da se konačno što pre napravi kredibilan program mera ekonomske politike preko jasnih zakonskih okvira podržan od međunarodnih finansijskih institucija, čime bi se povratila stabilnost oscilacije dinara i otvorila perspektiva za ostvarenje dugoročno održive makroekonsomske stabilnosti.

Projekcija je da će ovogodišnja stopa inflacije biti do 5, 5 odsto i ukoliko bude odstupanja od najavljene reformske politike u javnom sektoru posle izbora, uz podršku MMF-a, ova projekcija posebno u uslovima niskog i dalje erodirajućeg životnog standarda stanovništva može biti ostvarena.
Đogović je podsetio da se od Srbije traži dodatno stezanje kaiša što znači da i ranije uštede postaju uzaludne.

Takođe je rekao da se bi nakon formiranje nove vlade, od juna trebalo da dođe do rebalansa budžeta. To bi podrazumevalo da se, kako je kazao, "trasira" jasan plan ozbiljnih reformi.

Tagovi: Institut za tržišna istraživanja, IZIT, Saša Đogović, Međunarodni monetarni fond, MMF
PROČITAJ I OVO
Evo kako bogati putuju bez obzira na ograničenja, profitirala i Crna Gora
RECEPT
Evo kako bogati putuju bez obzira na ograničenja, profitirala i Crna Gora
LONDON - Prijave za putovnicu u elitnom svijetu migracija ne temelje se toliko na državljanstvu, koliko na bogatstvu i spremnosti da se na taj način slobodno krećete širom planete.
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE