GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izglasan Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Izglasan Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola
JEDNAKOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2014 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je danas dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.
Sabor je zakon donio glasovima 89 zastupnika, a 16 ih je bilo protiv. Usvajanje zakona popraćeno je pljeskom s galerije, odakle su sjednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Nakon što je Hrvatski sabora danas s 89 glasova usvojio Zakon o životnom partnerstvu, koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola, u Hrvatskoj su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život, priopćila je udruga Zagreb Pride.Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, ističe Zagreb Pride.

Udruga stoga podsjeća na poruku Ustavnoga suda iz studenog prošle godine u kojoj se kaže kako "eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva".

To dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, kaže se u priopćenju.

Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom, čime će Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako, ističe Zagreb Pride.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja, po procjeni udruge, moći će se održati sredinom kolovoza.

Zakon o životnom partnestvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji, ocjenjuje Zagreb Pride.

Tagovi: Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Zagreb Pride
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE