GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iz Hrvatske se godišnje izveze 1.500 tona meda

Iz Hrvatske se godišnje izveze 1.500 tona meda
MED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2014 / 15:49
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - U Vinkovcima su otvoreni 11. Pčelarski dani - Međunarodni sajam opreme i pčelinjih proizvoda na kojima sudjeluje 70-tak izlagača iz Hrvatske, BiH i Srbije, predstavnici njemačkih i slovačkih trgovačkih kuća te pčelarski stručnjaci iz Rumunjske.

Sajam koji se održava u Sportsko-rekreacijskom centru „Lenije“, organiziraju Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je na otvorenju kako pčelarstvo i proizvodnja meda iz godine u godinu bilježi rast, čemu pridonosi i vinkovački Sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda kao mjesto razmjene iskustava i najnovijih znanstvenih spoznaja s područja pčelarstva. Tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza, Tomislav Gerić, izvijestio je da je u zadnje tri godine u Hrvatskoj zabilježena 'ekspanzija pčelara i pčelarstva'. U Hrvatskom pčelarskom savezu trenutačno je oko 6.500 pčelara, no zajedno s onima izvan saveza broj pčelara je oko 10.000, rekao je Gerić.

U cijeloj Hrvatskoj u prošloj godini bilo je upisano oko 425.000 košnica odnosno pčelinjih zajednica, a taj će se broj u ovoj godini povećati na oko 450.000, dodao je.

„U Hrvatskoj se proizvede nešto manje od 8.000 tona meda čime su u potpunosti zadovoljene hrvatske potrebe, a preostaje još oko 1.500 tona meda za izvoz“, rekao je Garić.

Naglasio je da je pčelarstvo jedna od rijetkih grana poljoprivrede koja bilježi rast izvoza zahvaljujući prepoznatoj kvaliteti hrvatskoga meda.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog Pčelarskog saveza Željko Šuran istaknuo je da je u savezu devet pčelarskih udruga s oko 400 registriranih pčelara koji raspolažu s više od 15.000 košnica te proizvedu oko 25 kilograma meda po košnici.

Pozdravljajući sudionike 11. Pčelarskih dana predsjednik Svjetske burze pčelara Stipan Pekanović kazao je da vinkovački sajam svake godine ima sve više sudionika te „sve ide ka tome da jednoga dana postane europska pčelarska manifestacija“.

U ime Svjetske burze pčelara Pekanović je inicirao osnivanje „Pčelarskih cesta“ po uzoru na „Vinske ceste“ za što u Slavoniji i Baranji ima uvjeta.
Danas će održati i znanstveni skup pod nazivom „Sa zdravim pčelama u Europu“ na koje sudjeluju znanstvenici iz Hrvatske, BiH i Rumunjske, te okrugli stol, a 11. Pčelarski dani završavaju večeras.

Tagovi: med, Hrvatski pčelarski savez, Božo Galić, Tomislav Gerić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE