GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivković: Cijena jagoda veća od 18 kuna za kilogram je lov u mutnom

Ivković: Cijena jagoda veća od 18 kuna za kilogram je lov u mutnom
JAGODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2015 / 15:25
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Svaka cijena kilograma jagoda viša od 18 kuna lov je u mutnom i ucjena potrošača, poručuje glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković kupcima, ali i domaćim jagodarima koji ovih dana za kilogram toga voća traže oko 30 kuna.
U sezoni koja je u vrgoračkom kraju počela prije nekoliko tjedana, a u zagrebačkom prstenu ovih dana, za mjericu od oko pola kilograma treba izdvojiti 15 kuna, koliko na tržnici stoji dvostruka količina španjolskih. Vrgorački i zagrebački jagodari tvrde da građani dobro znaju što toliko plaćaju. Cijenu im, tvrde, diže i brendiranje te voćke – u Zagrebu kao Jagodice Purgerice, dok u vrgoračkom kraju rade i na zaštiti njezina zemljopisnog podrijetla, piše Večernji list.

– Kad prve stave na tržište i dignu im cijenu, proizvođači i trgovci kasnije nerijetko i strane prodaju pod domaće – tvrdi pak Ivković.

Pametnom politikom i strategijom država je tu osjetljivu voćku mogla imati i šest mjeseci u godini, a sada ni tri tijekom u kojima svi žele na brzinu zaraditi. No pitanje je i što se s njome unosi u tijelo jer se različitim sredstvima pospješuje dozrijevanje. Zato on prve domaće jagode na početku sezone ne kupuje iz principa, a španjolske, koje su i dvostruko tretirane – nikako.

Kako spriječiti da se i tuđe jagode prodaju pod vrgoračke, u Vrgorcu ne znaju. Razjedinjeni jagodari, njih 120, ni ove se godine, doznajemo od predsjednika tamošnjeg udruženja jagodara Berislava Govorka, nisu uspjeli dogovoriti da ih svi prodaju u plavim košaricama i u ambalaži s amblemima grada Vrgorca i udruge. Većina njih u dalmatinskom kršu nema ni trećinu hektara pa skupu proizvodnju bez državnih poticaja moraju kompenzirati i nekim drugim poslovima.

Tagovi: jagode, jagoda, Frane Ivković, vrgoračke jagode
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE