GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivica Veža: Brodosplit neće biti prodan do izbora

Ivica Veža: Brodosplit neće biti prodan do izbora
BRODOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2011 / 08:16
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Još je samo mjesec i pol dana do parlamentarnih izbora, a okončanje privatizacije domaćih brodogradilišta još se ne nazire. U slučaju najvećeg hrvatskog škvera, “Brodosplita“, postalo je bjelodano da samoborski DIV, što su njegovi vlasnici i javno priznali, potrebnih 250 milijuna eura za restrukturiranje splitskog škvera nemaju. Kao što, opet po vlastitom priznanju, nema ni investicijskih fondova ili banaka koje bi pratile ulazak DIV-a u “Brodosplit“.
Osim toga, nije ni jasno zašto Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva, s obzirom na okolnosti, natječaj ne proglase - nevažećim. Mnogi se stručnjaci pitaju je li na djelu nesposobnost vladajućih da stvarno okončaju privatizaciju ili je, pak, riječ o političkom igrokazu tobožnje privatizacije koji će završiti objavom prvih izbornih rezultata.

- Uvjeren sam da se do izbora privatizacija “Brodosplita“ neće dogoditi - smatra Ivica Veža, profesor sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, te predsjednik Brodograđevnog klastera Splitsko-dalmatinske županije.

- “Brodotrogir“ ima ozbiljnijeg kupca, međutim za “Brodosplit“ sumnjam da takav postoji. Zbog ovakvog načina privatizacije “Brodosplit” je izgubio previše vremena. Prema dokumentu Vlade iz 2004. godine, brodogradilišta su morala biti privatizirana do 2006. godine. Vodi se politika netalasanja i čekanja, a svaki dan čekanja Brodospoplit odvodi korak bliže ponoru. U Brodograđevnom klasteru svjesni smo da mnogi deklarativno podržavaju brodogradnju, no konkretne podrške zapravo nema. Iskreno sam razočaran zbog toga - kaže profesor Veža.

Kapetan Ante Roje, bivši direktor “Jadroplova“ i pomorski analitičar, sumnja da će se privatizacija splitskog škvera uopće dogoditi.

- Nema šanse da se privatizacija uspješno okonča. Problem će dočekati novu vladu, ali sumnjam da će i tada znati što napraviti. Jednostavno, Vlada kao vlasnik škverova ne želi slušati, niti tko u Hrvatskoj prati trendove na svjetskom tržištu brodogradnje, od cijena brodova do načina financiranja novogradnji. DIV se jedini javio na natječaj jer je mislio da će za male novce dobit nešto veliko. U ovoj teškoj svjetskoj recesiji, država jedino što može da bi spasila “Brodosplit“ i brodogradnju jest graditi brodove za sebe. “Uljanik“ četiri broda gradi za sebe kako bi održali proizvodnju i koje će prodati skokom konjunkture na tržitšu - predlaže kapetan Roje.
Tagovi: Brososplit, DIV, Ivica Veža, Ante Roje, Jadroplov, ZSE:JDPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE